Utazás / 26. február 2018

Verona, Rómeó és Júlia városa

A Garda-tótól mindössze 30 km-re fekvő Verona a világ egyik legromantikusabb városa, mely nemcsak Rómeó és Júlia története által kiemelkedő jelentőségű turisztikai célpont. Palotái, épületei, hangulata valamint bája által még a kevésbé romantikus szíveket is rabul ejti ez a Észak-olaszországi gyémánt.

Verona óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének része, melynek látnivalói viszonylag közel fekszenek egymáshoz, így akár néhány óra alatt is kipipálhatjuk őket. (Az óváros szinte teljes mértékben autómentes, így nem is lenne lehetőségünk autókázni.)

Verona látnivalói:

Arena Verona / Piazza Bra

a Piazza Bra-n fekvő nevezetesség Verona egyik ismertetőjegye. Ez a római utáni második legnagyobb ampfiteátrum, mely az 1. században épült. A Verónai Aréna nyaranta a világhírű operaelőadásoknak ad otthont. Innen kiindulva akár indíthatjuk is a városnéző túránkat, hiszen itt kezdődik az igazán érdekes városrész. A Piazza Bra-n nem csupán bámészkodni van lehetőségünk, hanem megleshetjük egy-két elegáns kávézó vagy étterem kínálatát is. Aki itt még nem éhes, annak a városrnéző túra szinte bármely pontján lesz még lehetősége egy kis olaszos lakomára. A térről a Via Mazzini (vagyis Mazzini utca) vezet minket el Rómeó és Júlia erkélyéhez.

Júlia háza és erkélye

Júlia háza embertömegeket vonz, ezáltal meglehetősen nehéz zavaró tényezők nélkül megcsodálni a világhírű erkélyjelenet helyszínét. Mindenki meg szeretné érinteni Júlia bronzszobrának mellét, vagy ha felírunk valamit a házának falára állítólag szerencsét hoz. Nem véletlen, hogy több száz nyelvű szerelmes üzenet díszíti az előudvar falát. Néhány eurós belépő fejében meg lehet tekinteni a házat belülről is.

Piazza delle Erbe
az antik Verona központja volt, melyet most egy gyönyörű Madonna szobor díszít. Sokan Olaszország egyik legszebb tereként is emlegetik. A mai napig fontos funkciót tölt be a város életében, hiszen turisztikai szerepe mellett a piacnak is helyet biztosít, valamint itt található a Torre dei Lamberti is.

Torre dei Lamberti
Verona egyik jelképe, mely 84m magas torony. Érdemes már csak a kilátás miatt is felmenni.

Városkapu Porta Borsari
rómaikori bejárati kapu volt, mely Verona legjobb állapotban maradt római kora maradványának számít. A Corsa Portánál elhelyezkedő árkád is megér egy-két fotót.

Érdemes még átsétálni Ponte Pietran, valamint a folyóparton időzni egy kicsit.

 

Remélem nektek is tetszeni fog a város. Jó szórakozást!

 

M.


Előző bejegyzés
2018 divat-átlátszó, túlméretezett és csíkos
Következő bejegyzés
Ti tisztelitek egymást a párotokkal?