Érdekességek / 30. május 2015

Valóban léteznek a stresszbetegségek?

A stressz direkt vagy indirekt módon része az életünknek. Behálózza mindennapjainkat és akár súlyos betegségeket is okozhat. A lélekgyógyászok egyre több betegség kiindulópontjának tekintik ezt az összetett állapotot. Valóban léteznének stresszbetegségek?Mik az intő jelek és mire figyeljünk oda? 

Az orvosok túlnyomó többsége teljességgel elutasítja ezt a szemléletmódot és azt a szakmabelit, aki ennek az ellenkezőjét vallja, folyamatos támadások érik. Jómagam is számtalan kisebb betegséggel és tünettel találkoztam, amiért a hozzátartózóim mindig a túlfeszített tempómat és az életmódomat tették felelőssé.

Nemrég akadtam rá Dr. Máté Gábor, A Test Lázadása című könyvére, melynek leginkább az alcíme keltette fel az érdeklődésemet- Ismerd meg a stresszbetegségeket. A nagytudású, sokat tapasztalt magyar orvos könyvei szerte a világon nagy sikernek örvendenek. Dr. Máté Gábor az egészségügyi problémák tágabb összefüggéseire szeretné felhívni a figyelmet. Azt vallja, hogy a különböző szenvedélybetegségek, a rák és a krónikus betegségek egyaránt a gyermekkori negatív élményekre és hatásukra vezethetőek vissza. Feltételezéseit egyéni, személyes példákkal is alátámasztja.

Selye János szerint a stressz akkor következik be, ha az ember úgy érzi, hogy valamilyen veszély fenyegeti és ennek hatására indulnak el bizonyos folyamatok. Ezek egyike lehet a feszültség, de ez sem törvényszerű „ a túlzott stressz akkor jelenik meg, ha a szervezet tűrőképességét meghaladó mértékű igénybeevételnek van kitéve.” Ha a stresszt, mint biológiai folyamatot vesszük kiindulópontnak, akkor miért ne tudná az emberi szervezetet befolyásolni? A kérdés nyilván nem ilyen egyszerű, számos tényező játszik benne szerepet. Az egyéni példák mégis kiválóan bizonyítják a stresszbetegségek létezését. Az alzheimeres betegekre például általánosan jellemző volt, hogy korán elvesztették szüleiket, vagy érzelmileg elhanyagolták őket.

A legtöbben úgy érezzük, hogy ezt a kicsit még kibírom, ha eddig ennyi mindenen keresztülmentem. A probléma talán abban rejlik, hogy nem ismerjük fel az egyéni határainkat. Az elménk sokkal többet vállalalna, és sok esetben vállal is, mint amennyit a szervezetünk elbír. De mégis melyik az a pont, amikor abba kellene hagyni, mikor tudjuk felismerni a testünk jelzéseit? Ez nyilván egyéni megítélést igényel, de a különböző testi panaszok nagy valószinűséggel valamilyen betegség előfutárai, amivel érdemes időben foglalkozni. Számos esetben pozitív változást indított el a tünetek feltárása, mely meghosszíbtotta a páciensek előre megítélt élettartamát.

M.


Előző bejegyzés
Menni vagy maradni? Itthon vs. külföld
Következő bejegyzés
Kerülendő párkapcsolati minták