Életképek / 21. augusztus 2017

Újnak lenni

Az új mindig rizikós, ismeretlen, ezáltal általában bátorságot igényel tőlünk. De miért éri meg mégis az “új” mellett letenni a voksunkat, ahelyett, hogy a stabilitás melegágyában pihengetnénk?

A minden marad a régi gondolata elavult, mégis redkívül sokan félnek az újdonságoktól, az új emberektől és helyzetektől, mely sok esetben okot is ad nekik arra, hogy megtagadják maguktól az újat. Nem túl jó érzés, valamilyen szerepben úgy érezni, hogy ezek egyáltalán nem mi vagyunk és az emberek, akik körülvesznek nem az igazi énünket ismerik.

Ugyanakkor tény, hogy vannak olyanok, akik valóban nem vágynak változásra, mégpedig azok, akik jobban ragaszkodnak a stabilitáshoz és ezáltal háttérbe szorítják az újdonság gondolatát. De vajon elégedettek az életükkel?

Újnak lenni

Az új tapasztalatok nemcsak fitten tartanak minket, de fejlesztik az önbizalmunkat és még boldogabbá is tesznek. Agykutatók rájöttek arra, hogy az új tapasztalatok fiatalon tartanak minket, azáltal, hogy gondoskodnak a szellemi rugalmasságunkról.

Az új irányvonalat általában önszántunkból választjuk, melyet sok esteben kétségtelenül hatalmas érzelmi és szellemi tépelődés előzhet meg. Az újdonságtól való félelmünk által azonban túlnőhetünk önmagunkon, mely valódi önbizalom tréning.

Az ember, számára ismeretlen helyzetekben aprányi porszemnek érzi magát, akit egy lehelletnyi szellő is megsemmisítene. Ugyanakkor utólag szemlélve milyen hálásak vagyunk azért, hogy így alakultak a dolgaink, melyek lavinák sorozatát indították el, s melyek nélkül most nem azok lennénk, akivé váltunk. Hálásak vagyunk azért, hogy az újdonságok által, kilépve a komfortzónánkból, túlnőttünk önmagunkon, mely utólag hatalmas büszkeséggel tölt el.

Hogy tudunk alkalmazkodni az új helyzethez?

Mérjük fel, hogy milyen környezetbe csöppentünk, milyen szerepet töltünk be itt jelenleg és milyet tölthetünk be a jövőben. Hihetetlen jó érzés felismerni, hogy megtaláltuk a helyünket az életben, ahol értékelnek, olyannak ismernek, mint amilyenek vagyunk és azért kedvelnek, amik vagyunk. Az új minden esetben rizikós. Senki nem tudja, megmondani, hogy az új munka, társ, vagy lakhely boldogabbá fog-e tenni minket.

 

M.


Előző bejegyzés
Visszatérni a kezdetekhez
Következő bejegyzés
Testbeszéd - miért fontos a tudatos kommunikáció?