Érdekességek / 23. augusztus 2017

Testbeszéd – miért fontos a tudatos kommunikáció?

Testünk apró jeleivel többet árulunk el magunkról mint gondolnánk. Miért fontos odafigyelni a testtartásunkra, a kézmozdulatainkra és az arckifejezésünkre és miért ne tudnánk egy kis erőfeszítéssel ezeket irányítani?

Mindig kommunikálunk, még akkor is amikor éppen nem beszélünk, mégpedig legtöbbször tudat alatt, non-verbálisan, mely nem minden helyzetben válik előnyünkre. Sőt egyes döntő szituációkban bizony komoly hátrányunk is származhat belőle.

Az arcodra nézve vagy a hangod árnyalataira figyelve mások gyakran jobban átlátják, hogy milyen hangulatban vagy, mint te magad.
Sam Harris

Beszédünk, mimikánk és gesztusaink által prezentáljuk egyéniségünket, aktuális érzelmi állapotunkat, valamint szimpátiánkat. Talán a legkézenfekvőbb a testbeszéd formái közül a szemkontaktus, melynek fontossága mindenki tudatába beleivódott. Meglepő módon a végtagok is jelentős szerephez jutnak a testbeszédünkben. Keresztbe tehetem a karomat és a lábaimat egy állásinterjún? Hogyan tartsam a kezem megbeszélésen vagy szóbeli vizsgán? Lógó vállakkal, lehajtott fejjel tény és való, hogy nem igazán tudunk jó benyomást kelteni.

3 tipp a tudatos testi kommunikációhoz:

  1. A jó alaphangulat megteremtése mindig és minden helyzetben létfontosságú lehet. Ha úgy tűnik, hogy a másik fél nincs olyan helyzetben, hogy ezt megteremtse, miért ne vehetnéd te a kezedbe az irányítást. A nyitottsággal az esetek többségében szimpátiát ébresztünk az emberekben. Egy kedves mosoly és természetes viselkedés meghatározó alapja lehet az adott fontos döntésnek.
  2. Koncentrálj a testtartásodra
    Ha egy kicsit megfigyeled, hogy alapvetően hogyan kommunikálsz a testeddel, jobban tudod majd éles helyzetekben tudatosan irányítani a non-verbális kommunikációdat. Figyelj arra, hogy hogyan ülsz, hogyan tartod a kezeidet, a lábaidat a fejedet a hétköznapokban, majd próbáld megfigyelni, hogy ezek milyen helyzetekre voltak jellemzőek.
  3. Gondold át, hogy mit szeretnél elérni a beszélgetéssel. A közös megoldás érdekében engedd el a tested, és figyelj arra, hogy kívülről úgy tűnjön, hogy nem vagy ideges. (Persze az sem jó ha lazaságod túl erőltetett, mert az garantáltan fel fog tűnni a többi félnek is.)

A következő cikkünkben részletessebb betekintést nyerhettek a testbeszéd világába.

 

M.

 


Előző bejegyzés
Újnak lenni
Következő bejegyzés
Gyors döntéshozás