Életmód / Lélek / 15. október 2017

Te mennyire vagy spontán?

A spontaneitás igazi ajándék, mely nem mindenki számára adatik meg. Csak kiváltságosok érezhetik ezt a megfoghatatlan dolgot, mely nem csupán tulajdonság, hanem életszemlélet és életvitel is egyben. Te mennyire vagy spontán?

A spontanetiás valójában ösztönösséget jelent, mely az életünket nem csak rengeteg élménnyel, de magabiztossággal és sikerélménnyel is gazdagítja. A  spontaneitás egyben azt is jelenti, hogy szabad utat adunk önmagunknak.

Az életünk kétségkívül tele vann váratlan fordulatokkal, mely megköveteli tőlünk, hogy rugalmasak legyünk. Ha nem vesszük fel az életünk ritmusát és alkalmazkodunk a újabbnál újabb behatásokhoz, könnyen ránkakaszthatják a merev jelzőt, mely alól egyhamar nem tudunk kibújni.

Sokan vágyunk arra, hogy spontának legyünk, mégis tudjuk, hogy természetünk alapvető változására lenne ehhez szükség. Talán ha felmérjük, hogy a spontánnak lenni nem feltétlenül azt jelenti, hogy felelőtlenek vagyunk és megszegjük a szabályokat, vagy a jól bejáratott rendszert, képesek leszünk az ezirányú változásra.

Néha azt kívánom, bárcsak olyan lehetnék, amilyen egyáltalán nem vagyok. Spontán. Kalandvágyó. Olyasvalaki, aki csak azért csinál dolgokat, mert az jó. És nem érdekli, hogy mások mit gondolnak arról, ahogy kinéz. Ahogy viselkedik. Csak egyszerűen szeretnék önmagam lenni.
Rebecca Donovan

Te mennyire vagy spontán?

Te hogyan élsz? Eltervezed az életedet pontról pontra, vagy azt teszed, amihez éppen kedved van? Az, hogy miként mendedzseljük az életünket, sok mindent elárul rólunk, többek között arról is számot ad, hogy mennyire vagyunk az egyes életterületeinken spontának.

  1. Kezd kicsiben, ne legyen bűntudatod, ha egyszer nem csinálod meg szombaton a szokásos házimunkát, vagy pénteken elmész moziba, ahelyett, hogy otthon a szokásos soroazatodat néznéd meg.
  2. Próbáld ki, hogy egyszer-kétszer a megszokott dolgok helyett valami mást, furát, vicceset, vagy abszurd dolgot teszel.
  3. Halgass a kalandvágyadra, ne nyomd el magadban ezt az énedet, mert így csak élményekről maradsz le. Ha bulizni van kedved, mozdulj ki, ha művészéletet szeretnél élnél, tedd azt.
  4. Mielőtt elterveznéd a hétvége teljes lefolyását, gondold át, hogy az eltervezett dolgok (feladatok) helyett, hogyan nézhetne ki az álomhétvégéd. Ezután próbáld ezt átültetni a gyakorlatba.

A komfortzónánkból való kilépés minden esetben nagy feladatnak, sőt valódi kihívásnak is tűnhet. De miért ne tűzhetnénk ki ezt az egyik rövidebb távú célunknak?

 

M.


Előző bejegyzés
Párkapcsolat = azonos ízlés?
Következő bejegyzés
Beteges féltékenység