Életmód / Lélek / 13. január 2018

Te is kapcsolatfüggő vagy?

Már többször megpróbáltál szakítani és véghezvinni az ezúttal sziklaszilárdnak vélt döntésedet, de valamilyen módon mégis visszahuppantál a karjai közé? Lehet, hogy te is kapcsolatfüggő vagy?

Mit jelent a kapcsolatfüggőség és hogyan lehet kimászni belőle? Ha inkább választasz egy rossz, nem működő kapcsolatot, ahelyett, hogy egyedül legyél, valószínű, hogy kapcsolatfüggőség áll a háttérben.

Bizonyára mindenkinek a környezetében élnek kapcsolatfüggők, még ha nem is válik egyértelművé számunkra, hogy függőséggel állunk szemben. Az ilyen jellegű kapcsolatokat hullámzó lefolyásúnak éljük meg, ahol a viszony odáig fajul, hogy a szakítások és kibékülések sorozata váltja egymást, melyet a környezete is viharos, ragaszkodó párkapcsolatként él meg, ahol rendkívül nehéz tanácsot adni.

Számos jel árulkodik arról, hogy az egyik fél talán túlságosan is “szereti” a párját. Egyes pszichológusok az érzelmi-kapcsolati függőséget betegségként határozzák meg.

Jelei:

  • A kapcsolatot a túlzott ragaszkodás jellemzi
  • A kapcsolatfüggő úgy érzi, hogy nem tud és nem is szeretne egyedül lenni. El sem tudja képzelni az életét a másik fele nélkül, úgy érzi, hogy a párja elvesztésébe egyenesen belehalna.
  • Aki érzelmileg függ a párjától, folyton a párja figyelmének középpontjában kell, hogy legyen, mivel rendszeres törődésre vágyik
  • Gyakran rendez féltékenységi jelenetet, a kapcsolatot erőteljesen meghatározza a rendszeres szerelemféltés
  • Előfordul, hogy a kapcsolatfüggő a problémákért vagy sérelmekért a másik felet hibáztatja
  • A kapcsolatfüggő személy viselkedése rendkívül hullámzó, szeszélyes, sőt akár manipulatív is, hiszen semmiképp nem szeretné elveszíteni élete szerelmét
  • Ha a partner helyettesíti a családot, a barátokat, vagy a munkahelyi kapcsolatokat. A közös munka tovább nehezíti ezt a fajta kötődést.

Mi a megoldás?

Vissza kell találnunk önmagunkhoz . Fel kell fedeznünk, hogy kik voltunk a párkapcsolatunk előtt és legalább közelítően ugyanoda visszajutnunk. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket. Mik voltak a hobbijaink? Hova és kikkel jártunk szórakozni? Mi által tudtunk kikapcsolódni? Mik voltak a céljaink? Amint meg tudujuk ezeket a kérdéseket válaszolni, elkezdhetünk dolgozni azon, hogy visszaszerezzük az önállóságunkat és megtanuljunk a párunk nélkül is létezni.

 

M.


Előző bejegyzés
Élet a rózsaszín köd után
Következő bejegyzés
Természetes csodaszerek fejfájás ellen