Életmód / Lélek / 11. február 2016

Szerelem korkülönbséggel

A szerelemben nincsenek határok, akadályok és korlátok. Mi történik akkor, ha egy tőlünk jóval idősebb férfiba leszünk szerelmesek? A mondás szerint, a kor nem számít a szerelemben, de vajon működhet a szerelem korkülönbséggel?

Míg régebben elfogadottabb volt egy fiatal nő, egy tőle 10-15 évvel idősebb férfi oldalán, ma már inkább meglepődnek rajta az emberek. Ilyenkor furcsán is nézhetnek az adott pára, és felmerül bennük, az, hogy egy huszonéves, csinos hölgy, vajon mit lát egy 40-45 éves úriemberben, aki akár az édesapja is lehetne. Az első gondolat, ami eszükbe jut, az az, hogy a leányzónak biztosan apa komplexusa van, a második pedig, hogy a férfi zsebe igencsak tele van.

Kívülállók sokszor úgy vélik, hogy ezek érdekkapcsolatok, és nem a szerelemre épülnek. Pedig nem kéne ennyire előítéletesnek lenni. Ha jobban megfigyeljük a környezetünket, biztosan ismerünk olyan  párokat, akik között 10-15 év is van, és meglehet, hogy ők a legboldogabbak a világon, mindenféle anyagi helyezettől függetlenül.

Nézzük a jó oldalát egy ilyen szerelemnek.

Egy húszas évei végén járó nő, már a biztonságot keresi, érzelmileg és  financiálisan egyaránt. Egy idősebb férfi már tudatosabban, felelősebben él. Nincs szüksége a heti rendszerességi bulizásra, és már nem húzza a strigulákat. Egzisztenciálisan is biztos alapokon áll. Szeretne megállapodni, családot alapítani. És mi kell nekünk, nőknek? Hogy biztonságban érezzük magunkat. ( Persze tisztelet a kivételnek, hiszen a huszonéves úriemberek között is vannak, akik érettebb gondolkodásúak, de valljuk be, eléggé kevesen vannak.)

Egy idősebb férfi idősebb férfi is lehet fiatalos, sportos, és igényes, nem feltétlenül néz ki “nagyapósan”. Esetek többségében sokszor fiatalabbnak is tűnik a koránál, és valljuk be egy ifjú hölgy, csak még fiatalabbá teszi.

Nem mellesleg az ágyban is jobban teljesít. Nem a mennyiségre, hanem, inkább a minőségre hajt. (Hozzáteszem, ezek csak az általános tapasztalatok.)

Egy 30-as, 40-es férfi oldalán is tudunk ugyanolyan boldogok lenni, mint egy velünk egykorúval, vagy csak pár évvel idősebbel. A párválasztás, a kölcsönös és az érzelmi kötődésen alapszik, mindegy, hogy a felek között hány év is van.

Viszont, mint ahogy mindennek, ennek is megvannak a maga árnyoldalai. Meglehet, hogy akibe beleestünk, már házas is volt, és esetleg gyerekei is születtek. Erre a legjobb tanács az, ha elfogadjuk párunk előző életét és a gyerekeit. Hiszen úgy szeretjük őt, ahogy van, ugyanis ez is őhozzá tartozik. Nem szabad firtatni, hogy miért lett vége a házasságának, ha komolyak a szándékai feléd, úgyis megosztja veled.

Sokan azt feltételezik, hogy ilyenkor a fiatalabb fél hozzáöregedik a párjához. (Nem jár el bulizni, nem találkozik a barátnőivel, feladja a fiatalságát.) Ennek nem feltétlenül kell így történnie. Itt is kompromisszumokat kell kötni, mint ahogy az élet más területein is.

Egy kapcsolat attól lesz jó, és kiegyensúlyozott, ha mindent meg tudnak beszélni a felek. Egy érettebb férfi, úgyis tudja mit vállal, ha fiatalabb lányt választ magának. Tisztában van azzal, hogy néha-néha még igényli a kedvese a bulizást, és vagy elmegy vele, vagy pedig elengedi mindenféle féltékenykedési jelenet nélkül. Itt is ugyanúgy fennáll, a „hagyjunk egymásnak teret” elv. Néha ha jó, és kell is, hogy párunk nélkül kapcsolódjunk ki egy kicsit.

Olyan kapcsolatban kell lennünk, amiben jól érezzük magunkat, és ha mindent meg tudunk beszélni, közösen találunk megoldást a problémákra, akkor nem szabad feszélyezve érezni magunkat a korkülönbség miatt.

Zs.


Előző bejegyzés
Miről viccelődnek a férfiak?
Következő bejegyzés
Görögjoghurt torta