Életképek / 1. június 2015

Újjászületés

Szelíd nyári szellő, forró napsütés, intenzív illatok, vágy itatta hangulat s újjászületés. 

Szeretem a száradó ruhák hangulatát. Rendkívül különös, amikor meglebbenti a szellő a ruhadarabokat, belekap, majd elengedi, s azok könnyedén alázuhannak. Milyen ártatlannak és jelentéktelennek tűnő folyamat, mégis ellátja a maga funkcióját. Friss illat zengi az újjászületést a kiszámíthatatlan, szabálytalan mozgásfolyamatok tengerén.

Minden egy nagy kosárból indul, csupán egy nagy kupac káosz, mely várja, hogy megérintsék, kiemeljék és rendszerezzék. Gépiesnek tűnő folyamat, melynek megvan a maga lefolyása, kerete, kezdete és vége. Milyen jó lenne, ha minden a maga rendszere és rendeltetése szerint működne, ahogy elterveztük, tudva, hogy mi vagy milyen lesz a kimenetele. Tehetetlen tárgy módjára, kiszolgáltatottan összecsavarodva, várjuk, hogy megérintsenek, felemeljenek, és ezzel minden a maga helyére kerüljön. Ki és hogyan rángat ki a tehetetlenség mély kosarából, hogyan emelkedhetnénk fel, ha nincs mibe kapaszkodnunk?

Egy hatalmas halmaz apró részei vagyunk, melyek egymásba tekerednek és egymástól várják a feltámadás lehetőségét. S amikor már mindennemű reményünket feladtuk, megjelenik valaki, aki kézbe vesz minket, s általa életünk is új erőre kap. A száradás útján egyre inkább súlytalanná válunk, elfelejtjük, hogy milyen nehezek voltunk, rábízzuk magunkat egy magasabb természeti erőre, mely ellen nincs esélyünk. Előre-hátra libbenünk, majd egy hevesebb áramlat hatására egyszeriben irányt váltunk és minden átértékelődik. Tudjuk segítség nélkül nem ment volna, de efelett szemet hunyunk, minden folytatódik, talán hasonló, vagy ugyanazokkal a momentumokkal, de egy kicsit mégis másként.

A nap és a szellő kiszámíthatatlan összjátékában elszenvedjük, vagy éppenséggel kiélvezzük a változás folyamatát, újjászületünk, de ez az új állapot nem tart sokáig, hiszen nemsokára minden újrakezdőik. A ruha előbb vagy utóbb ismét piszkos lesz, a napsugár és a szellő összjátékát felváltja a sötétség, a ruhák ismét a szennyes kosárban landolnak és újra a tehetetlen várakozás időszakában találjuk magunkat, míg megint nem történik valami..

M.


Előző bejegyzés
Kerülendő párkapcsolati minták
Következő bejegyzés
Côte d’Azur - Európa kék gyöngyszeme