Életmód / Lélek / 28. december 2016

Sikeres újévi fogadalom

Minden évben teszünk újévi fogadalmat, terveket szövünk évről-évre és hiszünk abban, hogy ezúttal sikerülni fog. Legyen szó fogyókúráról, a káros szenvedélyeinkről való leszokásról, több, vagy éppen kevesebb munkáról, jobb időbeosztásról,  a cél, valamit az új évben jobban csinálni. Sajnálatos módon a legtöbb esetben valamilyen oknál fogva mégsem sikerül megvalósítanunk a fogadalmainkat.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő szokás minden év végén nagy rajongótábornak örvend, hiszen szinte mindenki megfogad valamit szilveszterkor. Az újévi fogadalmak története Krisztus előtti időszakra vezethető vissza, melynek Janus, a kezdet és a vég istene volt a szimbóluma. A január hónap névadója egyszerre tudott a múltba és a jövőbe tekinteni.

Szilveszterkor mi is számot vetünk a múltunkról, miközben már tervezgetjük az újat. Elgondolkodunk az elmúlt évünkön, vagy a legutóbbi újévi fogadalmunkat idézzük fel és sajnos gyakran szomorúan konstatáljuk, hogy bizony idén se tartottuk magunkat a terveinkhez. A kudarc érzése természetesen folyamatosan ott lebeg a szemünk előtt, de azzal próbáljuk vigasztalni önmagunkat, hogy majd a jövő évben véghez fogjuk vinni azt, amit elterveztünk.

Annak, hogy miért fullad oly sok esetben kudarcba az újévi fogadalom számos oka van. A legtöbben talán nem mérjük fel, hogy a fogadalom megtartásáshoz komoly akarat és kitartás szükségeltetik. Általában túlságosan sokrétű, vagy irreális célokat tűzünk ki, melyek esetében szinte előre kódolt a kudarc. Az is lehet, hogy túlértékeljük kitartásukat, vagy céltudatosságukat, melynek csalódás lesz a vége. Ennek következtében belekerülünk egy ördögi körbe, melyre nem biztos, hogy egy újabb fogadalom a gyógyír.

Az alábbi pár tipp talán segít nekünk abban, hogy idén valóban sikeres legyen az újévi fogadalmunk.

Sikeres újévi fogadalom 9 pontban:

  1. Tanácsos az év végén elgondolkodni azon, hogy miket tudtunk megvalósítani az elmúlt évben és a pozitív irányú változárokra koncnentrálni. Ha idén ennyi mindent sikerült megvalósítanom, akkor az új évben még többre leszek képes.
  2. Győzödjünk meg arról, hogy akarjuk-e egyáltalán a fontolgatott változást. Készen állunk-e rá és ha igen képesek vagyunk-e a szükséges lépéseket ez irányba megtenni.
  3. Mérlegeljük, hogy reális célt tűztünk-e ki. Ezt vizsgájuk meg több szempontból is.
  4. Legyünk türelmesek önmagunkkal és ne várjuk azt, hogy pár hét vagy hónap után eredménnyel számolhatunk.
  5. Ne mások miatt változtassunk, hanem önmagunkért.
  6. Ne ragaszkodjuk ehhez a dátumhoz.  Értelmezzük szabadon az újévi fogadalmat és változtassunk már dec 30-án.
  7. Írjuk le a célunkat és helyezzük a listát egy jól látható helyre
  8. Osszuk meg a barátainkkal vagy családtagjainkkal terveinket.
  9. Szánjunk a megvalósításra időt, építsük be az időbeosztásunkba.

Előző bejegyzés
Trófea
Következő bejegyzés
Mennyei rizspuding percek alatt