Életképek / 12. június 2016

Segítség, férjhez megyek

A nők többsége vágyik a  romantikára, és arra hogy egyszer egy álomesküvőn igent mondjon a nagy Ő-nek. Eljátszanak a gondolattal, hogy milyen lehet a Nagy Napon puccba vágva, hercegnőként vagy ellenállhatatlan dívaként az oltár elé álljon, és megkapja azt az embert, aki nélkül az élete elképzelhetetlen lenne.

Az esküvő azon felül, hogy rengeteg intézkedéssel jár, komoly lelki felkészülést igényel. A hosszú ideig tartó szervezkedés a legtöbb ara számára hatalmas stresszel jár, ezt szemrevételezve nem véletlen, hogy a káosz közepette nem is jut idő arra, hogy lelkileg is felkészüljünk az új életszakaszra.

A segítség, férjhez megyek fázist a legtöbb menyasszony megéli, ki-ki a maga módján. Egyesek attól esnek pánikba, hogy minden szem rájuk fog szegeződni, félnek attól, hogy megbotlanak, vagy dadogni fognak. Míg másoknál a véglegesség kelt pánikot.

A holtomiglan-holtodiglan kiválóan magába foglalaja a lényeget, viszont a tragikus visszafordíthatatlansága még a legbiztosabb alapokon nyugvó érzéseket is felborzolja. Megfontolás, elhatározás, elköteleződés nélkül nem lehet megházasodni, viszont ne menjünk át a másik végletbe se és agyaljunk éjjel-nappal azon, hogy halálom napjáig, egymáshoz leszünk láncolva. A gúsba kötés gondolát érdemes mielőbb kiverni a fejünkből. A jegyesoktatás kiváló lehetőséget biztosíthat arra, hogy fény derüljön a párkapcsolat hiányosságaira, vagy a megváltoztathatatlan különbőzőségekre.

Tény, hogy rengeteg elrettentő példát látunk, a közvetlen környezetünk is hemzseg a félresikerült házasságoktól és válásoktól. Ennek ellenére, miért ne lehetnénk mi a formabontók és tapasztalnánk meg a saját bőrünkön, hogy milyen a mindennapok nehézségeit valakivel együtt átvészelni és azokon felül kerekedni. Véleményem szerint az emberei akarat mindent felül múl, – ha jó házasságban szeretnénk élni, és ezért teszünk is, akkor nem állhat semmi a boldogságunk útjába.

Az elhatározás megszületésével új lapot nyitunk, és belépünk az igazi felnőtt felelőlésségvállalás kapuján, azaz vállalunk. A döntés a miénk, vállaljuk az új életünket és vállaljuk egymást. Amennyiben ennek a pozitív értékeire koncentrálunk, addig baj nem lehet. A változás nem egyszerű, de miért választanánk a könnyebbik utat, ha lehet ennél sokkal inkább kihívásokkal teli az életünk.

A házasságban is adódnak derűsebb és borúsabb napok. Butaság lenne azt hinned, hogy majd simán megy minden. De afelől kezeskedhetem…, hogy ha az igazihoz mégy hozzá, boldog életed lesz.

Lucy Maud Montgomery

M.


Előző bejegyzés
Lyon, a Rhône és a Saône városa
Következő bejegyzés
Pislákoló gyertyaláng