Utazás / 19. június 2016

Róma, amore mio- top 9 látnivaló

A szerelem, a monumentalitás és a legek városa. Álomvilág, csodálat, bármerre a szem ellát, melyből a szüntelen dudálás zaja zökkent ki. Ki ne vágyna a Dolce Vitara, ahol  minden adott; olasz étel, finom bor, kultúra, pezsgés, romantika. Az olasz főváros garantáltan minden érzékszervünkre hatni fog.

Európa műemlékekben leggazdagabb városa, mely a Tiberis és az Aniene folyók találkozásánál fekszik. A város rabulejtő hangulata számtalan művészt ihletett. Az építészet fellegvára, több rangos film helyszínéül is szolgált, Fellini itt rendezte a Róma és az Édes élet című filmeket. Róma kínálatának tárháza kimeríthetetlen, még egy hónap is kevés lenne ahhoz, hogy minden fontos ékkövét felfedezzük. Rövid összefoglalómmal 9 látnivalót emelnék ki.

Top 9 látnivaló

  1. Vatikáni Múzeumok: A világ egyik legjelentősebb múzeuma, mely rengeteg műemléket foglal magába. Itt született meg a világ legnagyobb egybefüggő freskója Michelangelo munkásságának köszönhetően. Ha itt járunk, ne hadjuk ki a csodálatos Rafaello szobákat és a Sixtusi kápolnát se.
  2. Colosseum: A világ legnagyobb antik ampfiteátruma, mely 50000 néző számára biztosított helyet.
  3. Forum Romanum:  Az antik Róma társadalmi, kulturális és politikai központja volt.
  4. Szent Péter Bazilika és Szent Péter Tér: A római-katolikus vallás központja. Feltétlenül menjünk fel a kupolájába, melyből bámulatos kilátás terül elénk. Michelangelo kupolájába lifttel 320 lépcsőfok megmászásával jutunk fel. A kilátás Bernini által tervezett térre és a városra leírhatatlan.
  5. Trevi-kút: Róma leghíresebb kútja, mely Neptunuszt és a tritonokat ábrázolja. A legenda szerint, ha bedobunk egy érmét,azt jelenti, hogy visszatérünk Rómába. Ha két érmét dobunk bele, beleszeretünk egy olasz nőbe/férfibe.  Három érme bedobásánál pedig hosszámegyünk életünk szerelméhez.
  6. Pantheon: Az istenek temploma. A templomot mindössze egy kerek nyílás, azaz az oculuson keresztül érkező napfény világítja meg.
  7. Circus Maximus: A legnagyobb aréna , melyet valaha építettek.
  8. Spanyol lépcső: Európa legszélesebb és  leghosszabb lépcsője, mely 138 lépcsőfokból áll. A Via dei Condotti végén található építmény a barokk Róma egyik építőköve.
  9. Sant’Angelo vár / Angyalvár: Hadrianus császár mauzóleuma volt, melyet a középkorban erőddé alakítottak.  Az Angyalvárhoz vezető hídat Bernini szobrai ékesítik.

M.


Előző bejegyzés
Egy csepp vízre vágyom
Következő bejegyzés
Lago Maggiore, az olasz Balaton