Utazás / 23. április 2017

Plitvicei tavak

A Plitvicei tavakat semmi túlzás nélkül Európa egyik legszebb természeti látványosságaként tartják számon, nem véletlenül lett az Unesco világörökség része. Bármilyen évszakban is látogatjuk a nemzeti parkot, csodálatos élményben lesz részünk.

Horvátország egyik legszebb természeti képződménye, mely Magyarországról könnyen és pár óra alatt megközelíthető, kötelező úticél, ha Horvátországba megyünk nyaralni. Budapesttől 470 km-re, Karlovactól 75 kilométerre található.

Amikor egy festmény életre kel és mi leszünk a főszerplői..

Nem véletlenül választották a híres Winnetou filmek színteréül ezt az inspiráló és intenzív környezetet.

A nemzeti parkban található karsztbarlangok, a dombos táj, a csillámló víz, vagy a bámulatos növény és állatvilág remek fotótémát biztosítanak lépten-nyomon. Nehéz úgy végighaladni az ösvényeken, hogy ne állnánk meg valamelyik vízesésénél, vagy növénynél néhány perces csodáló pihenőre. A természet rendkívüli sokoldalúságát élhetjük itt meg, melyet kár lenne kihagyni.

A 295 km2-es területen fekvő parkban 100 – 200 vízesés is megtalálható, vízbőségtől és időszaktól függően. A Plitvice tavakat két részre szokták osztani, a felső és az alsó tavakra. Mindkét részt érdemes megnézni.
A felső tavak legnagyobbja a Kozjak, mely 12 tóból áll. Itt találjuk a második legmagasabb vízesést, mely a 25 méter magas.

Az alsó tavaknál található Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés (Veliki slap).

A parkra nyugodtan szánhítunk egy egész napot, hiszen minimum 4 órás túra keretében járható be a park. Érdemes minél több idővel számolni, mert a csodálatos látvánnyal nem lehet olyan gyorsan betelni. A legrövidebb út 3-4, a leghosszabb 6-8 órás, és utóbbi hegymászást is tartalmaz. A túraszakaszok nem mindegyike megerőltető, azáltal, hogy bizonyos részeken hajóval és busszal is lehet közlekedni.

A nemzeti park egyetlen hátránya, hogy nem lehet megmártózni a rendkívül tiszta vizében.

Az alábbi linken található a Plitvicei Nemzeti Park hivatalos oldala, mely német, vagy angol nyelven is elérhető: Jegyárak, egyéb információk.

Nem marad más, mint autóba be, vagy buszra fel és irány a Plitvicka Jezera!

M.


Előző bejegyzés
A szerelem létszükség
Következő bejegyzés
Méregtelenítés, ideje detoxikálni