Érdekességek / 12. október 2017

Párkapcsolat = azonos ízlés?

Mindenki ismer olyan párokat, akik az idő múlásával, egyre jobban hasonlítanak egymásra. A tudomány felelős ezért? Egyes párok a közösen eltöltött idő folyamán nem csak külsejükben kezdenek el hasonlítani egymásra, de akár ízlésük is elkezdhet azonosulni.

A változtatáshoz elég például, ha egy laktóz-, vagy glükózérzékeny párunk van, és máris megváltozik az alapvető “termékpalettánk”, melyeket nap mint nap fogyasztunk. Az is előfordulhat, hogy a párunk vegetáriánus, rengeteg gyümölcsöt fogyaszt, vagy szereti a pikánsabb fűszerezést. Bár lehet, hogy az elején drasztikusnak tűnnek számunkra a párunk szokásai, egy idő után szinte akarva-akaratlanul is átvesszük ezeket.

A szokásokkal együtt az ízlés is változik

Az egymásrahangolódás során a két egyéniség lassan összeolvad, mellyel párhuzamosan az egyéni ízlés is folyamatosan háttérbe szorul.  Az “én” és a “te”  helyett a “mi” gondalata fog dominálni, mely több síkon zajlik. Kutatások bizonyították, hogy azok a párok, akik már régebb óta együtt vannak, hasonulnak egészségük, felfogásuk és mimikájuk terén.

Sőt mi több, a hosszabb távú kapcsolat az egyének ízlésére is hatással van. A párok lassanként ugyanazokat az ételeket kívánják meg.

Az ízlés hasonulásának meglehetősen banális oka van, hiszen a párok az esetek többségében egy háztartásban élnek, együtt főznek, a saját “közös” ízlésük szerint fűszereznek, mely azt jelenti, hogy azonos dolgokat is esznek. Egy idő után elengedhetetlen, hogy találjanak egy közös járható utat, amely mindkét fél elvárásait és ízlését kielégíti.

A drezdai és a breslaui egyetem tudósai heteroszexuális párok ízlését vizsgálta. A kutatás keretében 200 résztvevő elé különböző ételeket  helyeztek és ízeket próbáltattak ki, hogy kiválasszák és skálán értékeljék, hogy melyik felel meg leginkább az ízlésüknek. Az eredmény szintén igazolta a párok ízlésének hasonulását, hiszen a 200 résztvevő  párjai hasonlóan reagáltak az egyes ételekre. Sőt mi több, minél régebb óta voltak együtt, annál hasonlóbb volt az ízlésük.

A ti ízlésetek mennyire hasonlít?

 

M.

 

 


Előző bejegyzés
Krumplikrémleves virslivel
Következő bejegyzés
Te mennyire vagy spontán?