Érdekességek / 8. január 2017

Mit árul el rólunk a kedvenc színünk?

Tényleg létezik kapcsolat a színválasztás és a személyiségünk között? Ha igen, mi a párhuzam és ez milyen befolyással van a mindennapjainkra? Milyen szerepet tölt be az életünkben a színpszichológia?

Régebben soha nem hittem az ilyen jellegű személyiségleírásokban, viszont mélyebb kutatások után, sikerült meggyőzödnöm a színek életünkre gyakorolt szerepéről és fontosságáról. A színpszichológia, mint tudományág az életünk számos területére hatást gyakorol. Kutatások szerint az egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz. A színterápia segít például a szervezünk energiaszintjének helyreállításában is.

A színválasztás általában tudatalatti folyamat eredménye, melyben korunk és nemünk is fontos szerepet töltenek be. A kedvenc színünk tükrözi személyiségünket, hozzáállásunkat, a hangulatunkat, valamint a pszichológiai reakcióinkat is befolyásolják.

Sebastian Friedrich és Anna Müller könyvében bemutatta az egyes színek személyiségtípusait.

Mit árul el rólunk a kedvenc színünk, ha ez:

Citromsárga
Aki a sárgát választja, előnyben részesíti a könnyedséget és a nyitottságot. Tudat alatt törekszik az egyértelműségre. A sárga szín kedvelői ugyanakkor hajlamosak az irigységre és a rosszindulatra.

Piros
Aki a pirost szereti, az minden bizonnyal előnyben részesíti az akciót és a mozgalmasságot, valamint szívesen hoz döntéseket is. Egy olyan személyről van szó, aki energiája és élletelteli személyisége révén mindenkinek feltűnik. Erős és kitartó, ugyanakkor hajlamos az agresszióra és dühös kirohanásokra.

Zöld
A zöld típus érdeklődik az újítás és újrakezdés iránt. Mentálisan kiegyensúlyozott, pozitív személyiség, aki nyugodtan tekint a jövőbe. Nagy hangsúlyt fektet az egészségre és harmóniára. Negatív aspektusa – mérget és éretlenséget is közvetíthet.

Kék
A mélység és a nyugalom színe. Békességet és lazaságot sugároz a kéket választó személy, aki stressz-szituációkban megköveteli a kompromisszumkészséget. Képes egy lépést visszalépni, hogy kellő távolságból, objektívan tudjon ítélkezni, döntéseket hozni. Ugyanakkor gyakran hidegséget sugároz, melyből kifolyólag távolságtartónak ítélik.

Fekete
Egy egyéniség, aki számára magától értetődő a felfelé törekvő magatartás. Intellektuális és jó érzéke van a designhoz. Magabiztosságot és szuverenitást sugároz.

Fehér
E szín kapcsán mindenki a tisztaságra, szűziességre és az ártatlanságra asszociál. A fehér kedvelői keresik a megfelelő életutat, hisznek a jóban, az igazságban és a semlegességre törekednek. Továbbá előtérbe helyezik önmagukat és a szükségleteiket.

Lila
Akinek lila a kedvenc színe, töretlenül hisz a jóban. Motiváltan és jó kedélyűen hat az emberekre. Kezdeményező típus, aki megfelelő mértékben visszafogott. Gyakran úgy érzi, hogy különleges személyiségét mások nem értik meg, mely által sokszor magányos, ebből kifolyólag szívesen él a maga sajátos világában.

Narancssárga
A fény az öröm és a nyitottság színe. A narancssárgát választó személy társasági lény, aki körül mindig jó hangulat uralkodik. Képzett és ezáltal talán kicsit kritikusabb, aki szeret konfrontálódni.

Barna
Talpraesett és nem túl nagy igényű személyiség. Nagy hangsúlyt fektet a megbízhatóságra és az őszinteségre. Nem szereti a meglepetéseket és ebből kifolyólag visszafogottan áll az újdonságokhoz.

Szürke
Minden helyzethez kiválóan alkalmazkodik. Jól kijön minden személyiségtípussal. Ritkán kerül konfliktushelyzetbe, mindig törekedik a kompromisszumokra. Nem tartja fontosnak a külsőségeket.

 

M.


Előző bejegyzés
Mennyei rizspuding percek alatt
Következő bejegyzés
Lazítás aromaterápiával