Érdekességek / 16. május 2017

Miért álmodunk?

Miért álmodunk? Mi a szerepe az álomnak és egyáltalán mi történik, amikor álmodunk? Hogyan tudjuk irányítani az álmainkat?

Annak ellenére, hogy sokan nem emlékezünk az álmunkra, mégis álmodunk. Egyes pszichológai kutatások bebizonyították, hogy az álom nagyon fontos szerepet játszik az agy fejlődésében. Az elmélet abból indult ki, hogy felismerték, mennyire fontos a REM-fázis az újszülöttek fejlődésében. Legnagyobb arányban a REM-fázis álmaira emlékezünk, mely attól is függ, hogy mennyire érdekelnek az álmaink. A nők például nagyobb arányban emlékeznek az álmaikra.

Az álom szerepének egyik legelső magyarázatával Sigmund Freud foglalkozott Álomfejtés című könyvében. Úgy vélte, hogy az álmok által valamilyen szinten beteljesítjük vágyainkat, hiszen amikor álmodunk, meg tudjuk élni a tudalattink vágyait és szükségleteit. Szerinte ezáltal olyan vágyak beteljesülését fedezzük fel, melyek túl fájdalmasak, vagy esetleg bűntudatkeltőek lennének, ahhoz, hogy tudatosan szembenézzünk velük. Freud elméletével kapcsolatban megoszlanak a pszichológusi vélemények.

Mi történik, amikor álmodunk?

Az álmodás olyan módosult tudatállapot, mely a minket foglalkoztató dolgokból vágyakból, gondolatokból álló álomkép. A kutatók még nem jutottak el annak a kérdésnek a válaszára, hogy miért álmodunk. Az, hogy az álom a nap eseményeit és érzéseit dolgozza fel , vagy az alvás véletlenszerű  eredménye, még nem tudják megmondani a kutatók. Martin Dressler tudós szerint a válasz valószinű ezeknek az összességéből áll össze. Egy finn elmélet szerint azért álmodunk, hogy veszélyes helyzeteket szimuláljunk. Az álmunkban olyan viselkedésformákat tanulunk meg, melyek segítenek a valóságbeli helyzeteket megoldani.

A tudatos álmodás

Egyesek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy rendelkeznek a tudatos álmodás képességével. Ők ugyanis álmukban még döntéseket is tudnak hozni és ezeket tetszés szerint alakítani. Egy mannheimi kutatás szerint már minden második embernek volt legalább egy ilyen élménye. Az álmodás tényének felismerése bárki számára elsajátítható. Pszihológusok kimutatták, hogy az álomtartalom az elalvás előtti szuggesztiókkal valamennyire befolyásolható.

A modern méréstechnikák ellenére még sok a megválaszolatlan kérdés a dolgok miértjének keresésére, mely a kutatókra vár.

 

M.


Előző bejegyzés
Banános csokipudingos csoda
Következő bejegyzés
A lelki egyensúly tízparancsolata