Életmód / Lélek / 18. november 2017

Mi történik szervezetünkkel, amikor szakítunk?

Bár a szerelmi bánat nem betegség, sok esetben mégis úgy érezzük, hogy szinte belebetegedünk a fájdalomba. Vajon mi történik a szervezetünkkel, amikor szakítunk, és milyen formában jelentkeznek a tünetek?

A szerelmi bánat a legnagyobb fájdalmak egyike, melyet mindenki legalább egyszer megtapasztalt már életében. Nehéz bármihez is hasonlítani, hiszen ilyenkor csak annyit érzünk, hogy szó szerint darabokra hullik a szívünk. Hiába is erőltetjük magunkra azt a szerepet melyben úgy teszünk, mintha mi sem történt volna, csak azért, hogy a környezetünk ne lássa, mennyire szenvedünk. Tudományosan bizonyított, hogy egy összetört szív a legkülönbözőbb testi panaszokat produkálhatja, nehéz légzés, pánikrohamszerű tünetek formájában, de akár depressszió is előfordulhat. A hatalmas stressz által szívinfaktushoz hasonló tünetek jelentkezhetnek, melyek jobb esetben néhány nap vagy hét elteltével elmúlnak, vagy legalábbis mérséklődnek.

“Miért érezzük iszonyú rossznak és kínzónak a szerelmi bánatot? Minden bizonnyal nem utolsósorban azért, mert kétségbeesésünkben elképzelni sem tudjuk, hogy a fájdalom elmúlik egyszer. Emiatt még erősebben érezzük.”
Johannes Hinrich von Borstel

Milyen jelenségekkel számolhatunk, amikor szakítunk?

Fogyás
Mérhetetetlen szomorúságunkban a legkevésbé sincsen étvágyunk. Az étvágytalanság és az idegesség hatására nem is csoda, ha ledobunk néhány kilót.

Álmatlanság
Nehezen tudunk elaludni, hiszen folyton az exünk jár az eszünkben. Kérdések sora ismétlődik a fejünkben, ahelyett, hogy mély álomra tudnánk hajtani a fejünket: Vajon mit csinál? Hol van? Gondol rám? Ha pedig sikerül elaludni, garantáltan többször felébredünk.

Elvonási tünetek
Mivel a szerelem egyfajta drog, szakítás után érezhetjük úgy, hogy szükségünk van a mindennapi adagunkra, márpedig azonnal.
Erdeményképpen akár remegés is kialakulhat.

Bőrproblémák
A bőrünk mindig tükrözi aktuális lelki állapotunkat, így szakítás után nem szokatlan jelenség, ha pattanásos vagy kiütéses lesz az arcunk.

Gyengülő immunrendszer
A folyamatos stressz hatására a szervezetünknek nem sok pihenést nyújtunk, melynek az az eredménye, hogy immunrendszerünk gyengülésnek indul. Ennek következtében sokkal hajalmosabbk vagyunk a  fertőzésekre vagy megfázásra is.

Homályos gondolkodás
Talán sokakkal előrforult már, hogy a szakítás után nem tudott tisztán gondolkodni. Olyan, mintha csak árnyékai lennénk önmagunknak, és csak lógnánk a levegőben. Aggodalomra semmi pánik, néhány hét után már elmúlik az az érzés.

 

M.


Előző bejegyzés
Éjszakai szépségápolás
Következő bejegyzés
Miért fontos a lúgosítás?