Érdekességek / 29. május 2015

Menni vagy maradni? Itthon vs. külföld

Nem új keletű jelenség, hogy egyre több fiatal fejében fordul meg a külföldi munnkavállalás gondolata, melynek miértje sokrétű. A standard álláspont a hazai “ellehetetlenített” politikai és gazdasági helyzet. Sokan nyelvet szeretnének tanulni, új tapasztalatokat szerezni, vannak, akik számára viszont utolsó reménysugárnak számít a kivándorlás. A legelgondolkodtatóbb tény, hogy nemcsak a fiatal korosztály játszik el a gondolattal, vagy tesz lépéseket efelé.

A társadalomkutatókon és a nyugdíjasokon kívül az immigránsokat egyáltalán nem érdekli, hogy mi lesz ennek következtében hazánkkal. Ki marad? A hazaszerető vagy a családjához, barátaihoz ragaszkodó ember, vagy az, aki nem kíván a komfortzónájából kilépni? Mi lesz a társadalmunkkal? A legtöbb külföldre kivándorolt fejében meg sem fordul, hogy ismét hazaköltözzön. A pénz nem boldogít, szól a mondás, viszont ha figyelembe vesszük, hogy egy minimális kezdőtőkével rendelkezve milyen újrétű perspektíva nyílik meg előttünk, átértékelődnek dolgaink, legyen szó saját vállalkozásról, utazásról, család- és otthonteremtésről.

Hol és hogyan jobb? Otthon élni a megszokott környezetben, átlagos életet élve, jobb esetben értékelve a keveset is, vagy egy olyan országban, ahol az előbb említett új perspektíva születik. Mi mindent adhat, vagy vehet el a külföld? Mindkét lehetőségnek megvan az előnye és hátránya egyaránt;utóbbi se feltétlenül jobb, hiszen a lehetőségek gazdag tárházából már-már alig lehet választani, könnyen frusztrálttá válhatunk, az otthoniak félig árgus, félig irigy szemekkel várják, hogy ki mihez kezd azzal a „sok” külföldön megszerzett pénzzel.
Elképesztő, hogy az ember milyen sok féle út közül választhat, a lényeg talán, hogy megpróbáljuk a kiválasztott utat megélni, elfogadni, és nem mindig valami másra vágyni, még ha ez alapvetően kódolt is bennünk.

M.


Címkék:  kitelepedés külföld munkavállalás
Következő bejegyzés
Valóban léteznek a stresszbetegségek?