Utazás / 15. július 2017

Kuba, időutazás rum és szivar kíséretében

Kuba, a rum, a szivar, a salsa és a pezsgés országa. Bármerre jár az ember, jó hangulat, önfeledtség fogadja. Magába szippant ez a különleges szenvedélyes báj, mely utazásunkat végigkíséri. A szabadság és a boldogság érzése kerít hatalmába, bármerre is járjunk. Kubát nem lehet nem imádni.

Az élő zene, az emberek mérhetetlen kedvessége és nyitottsága már a kubai tartózkodásunk első néhány pillanatában mély benyomást tettek ránk. Ritmikus pulzálás, a mennyei, tipikus kubai étkek és a mojito már csak hab volt a tortán. Havanában sétálva az 50-es évek beli autókat látva és a régi házak között sétálva igazi időutazásban lehetett részünk.

Látnivalók:

Havanna

Plaza de la Revolución, mely a Vedado városrészében található, napjainkban nemzeti ünnepségeknek ad színteret. Havanna egyik jelképe, mely emlékműveinek monumentalisával kötelező látnivalónak számít. A tér egyik fő különlegessége a 109 méter magas Jose Marti emlékmű, a másik fő éke a Belügyminisztérium épületén található hatalmas Che Guevara kép. Che Guevaranak, Fidel Castrohoz hasonlóan még mindig óriási kultusza van Kubában. Fotója a szuvenírek minden formájában megtalálható.

Malecon
Havanna kikötőjében bármely napszakban érdemes egy kis sétát tenni, vagy akár itt kocsikázni. Bár fürdésre nem igazán alkalmas, mégis kellemes órákat lehet itt eltölteni.

Habana Vieja

Havanna óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének részét képezi, ahol a nap 24 órájában pezseg az élet, mindig van mit megfigyelni, megélni, meghallgatni. Hatalmas élmény megízlelni itt az igazi Kubát. Kötelező célpont a Catedral de San Cristobal, melynek a tere is elbűvölő.

Capitolium

Havanna és egyben Kuba egyik leghíresebb épülete, mely a washingtoni Capitolium mintájára épült. Sajnos elég ritkán lehet látogatni az épületet, de egy kis szerencsével megtekinthető benne a világ legmagasabb beltéri szobra, mely a köztársaságot szimbolizálja.

Hemingway nyomában

A Nobel-díjas író munkásságra hatalmas benyomást tett a mindig vibráló Havanna. Törzshelyei a Bodeguita del Medio, ahol kötelező megkóstolni a mojitot. Másik jelentős törzshelye az El Floridita nevű bár volt, melynek különlegessége az isteni Daiquiri. A bárban külön kis szentélyt rendeztek be az írónak, ahol szobrával egy pohár cocktail-lal a kezünkben fotózkodhatunk az íróval.

A Szivargyárban megtekinthetjük, hogyan zajlik a gyártás több száz dolgozó munkája során.

Ron Havana Club nevű rummúzeum, ahol szintén nagyon finom mojitót és cukornádas üdítőt lehet kóstolgatni.

Havannán túl

Trinidad

Trinidad a gyarmati időszakot tükrözi. Az 1514-ben alapított város fellendülése a rabszolgatartás kezdetével egyideűleg következett be. Egy óvárosi séta, a Museo Romantico, a Plaza Major,Izna Tower kihagyhatalan, ha Trinidadban járunk. Pihenésképpen pedig mindenképp érdemes ellátogatni La Canchanchara nevű bárba, ahol a híres mézes rumot szürcsölgethetjük természetesen csakis élő zene kíséretében.


Santa Clara igazi történelmi város, melyet Che városaként is emlegetnek. Itt található a Che Guevara emlékmű és a páncélvonat elfoglalásának emlékműve is.
Santa Clara

Cienfuegos, a dél gyöngye, egyszerűen bájos és gyönyörű. A partszakasza pihenésre tökéletesen alkalmas, de a pezsgő éjszakai életet kedvelők is jól fogják magukat érezni. Főbb látnivalói: José Martí park, Diadalív és a Kultúrház kilátótoronnyal.

Zapata-félsziget Kuba ökológiai kézpontja, ahol a bámulatos lagúnák és folyók mellett az állatvilágot is megcsodálhatjuk.

Santiago de Cuba Kuba második legnagyobb városa, mely korábban az ország legnagyobb hőseinek adott otthont. Itt élt többek között Castro, vagy Bacardi. Jelenleg a zene városaként tartják számon. Főbb látnivalók: San Pedro de la Roca del Morro Castle, Santa Ifigenia Cemetery, Céspedes Park.

Vinales völgy az ország nyugati részében fekszik, Pinar del Río tartományban, amely az UNESCO természeti világörökség része, ahol barlangos és különleges alakzatú hegyek várják a látogatókat.  Főbb pontjai: Pinar del Río, a szivargyártás valódi központja, Cueva del Indio, azaz Indiánbarlang, ahol a barlangban csónakozhatunk, Mural de la Prehistoria, a 180 méter hosszú és 120 méter magas műalkotás letaglózó látványt nyújt.


Varadero igazi turistaparadicsom, ahol a hoteleknek széles skálája várja a turistákat. Hosszú, fehérhomokos partja, kristálytiszta vize az év minden szakaszában ellenálhatatlan.Előző bejegyzés
Jó döntés
Következő bejegyzés
Banános csokitorta