Lélek / 30. május 2015

Kerülendő párkapcsolati minták

Egészségtelen párkapcsolati minták, melyeket a legjobb messziről elkerülni. A párkapcsolat, mint beszédtéma kiváló eszme-és tapasztalatcserét tesz lehetővé, melyet mindenki saját élményeivel, tapasztalataival gazdagíthat. Azon kívül, hogy remek beszédtéma, nem biztos, hogy ideális megoldás, ha más párok jól bevált módszereit teszteljük, hiszen rendkívül nehéz két egyforma személyiséget és párt találni.

Gary Chapman 4 különböző mintát fogalmazott meg, melyeket 4 madárhoz hasonlított:

Galamb„ Béke mindenáron”
Ebben a mintában az egyik fél mindig engedékenyebb partnerénél, alkalamzakodik hozzá, utána hagy. A konfliktuskerülés előbb-utóbb az intimitás elveszítéséhez vezet, mely hosszú távon már nem is nevezhető kapcsolatnak.
Héja „Ez is a te hibád”
Ez esetben az egyik fél mindenért a másikat teszi felelőssé, uralkodik partnerén. Látszólag rendkívül erős, valójában azonban labilis személyiség áll a háttérben. Az elnyomott fél egészséges önbecsülés birtokában kiáll az igaza mellett, ami heves szócsatákhoz vezethet, ellenkező esetben azonban tényként fogadja el partnere megnyilvánulásait és utasításait.
Bagoly „Gondoljuk át ésszerűen”
Itt az egyik fél mindig nyugodt, és összeszedett, egyetnemértés esetén is ésszerű megoldásokat keres. Érzelmi megnyilvánulás helyett logikus magyarázattal szolgál partnerének, aki egy idő után érzelmek és intimitás hiányában rendkívül egyedül érzi magát.
Strucc „Ne törődj vele majd csak elmúlik”
Az egyik fél konfliktus esetén egyszerűen figyelmen kívül hagyja a másik fél véleményét, témát vált és nem foglalkozik többet az adott témával. Nem ismeri fel, hogy a problémák nem oldódnak meg maguktól.

Az alábbi minták feltétlenül kerülendők az egészséges párkapcsolat érdekében!

M.


Előző bejegyzés
Valóban léteznek a stresszbetegségek?
Következő bejegyzés
Újjászületés