Utazás / 10. október 2015

Katalónia és a “vad part”

Katalónia Spanyolország sok tekintetben egyedülálló tartománya, mely saját nyelvvel és közigazgatással rendelkezik. Vad partja, a Costa Brava tökéletes nyaralási úticél minden tekintetben, megfizethető áron. Íme egy kis útbaigazítás, rövid leírás a legfontosabbakról.

Barcelonában sok nevezetesség gyalog is elérhető, a kívül eső látnivalókat pedig metróval érdemes megközelíteni. Aki egy nevezetességet sem szeretne kihagyni, használja ki a városnéző turistabusz adta lehetőségeket. A napijegy 18 euróba kerül.

A város fő látványosságai:

Barceloneta, az egykori halásznegyed

Ramblas a Placa de Catalunya és a kikötő közötti legforgalmasabb sétálóutca

Sagrada Família, melyet 120 éve építenek, Gaudi talán  legnagyobb remekműve. A katedrális kívülről is csodálatra méltó, belülről viszont leírhatatlan, futurisztikus, a színes ablaklokból szűrődő fények, az abszurd formák az oltárról lógó szőlőfürtök, a mennyezet semmihez sem fogható. Belépő 15 euro. Lehet előre is foglalni jegyet, így elkerüljehtjük a több órás sorban állást. Tipp: A turistabusz jegypénztárában is kapható belépő jegy.

Barri Gótic, a gótikus negyed szűk utcái és a legkülönbözőbb nemzetiségű éttermek hívogató illata Barcelónában járva kihagyhatatlan.

Boqueria, a leghíresebb piaccsarnok, mely Európában a legelsőként nyitotta meg kapuit. Tipp: Bor és tapas kóstolás

A katedrálisba, mely gótikus stílusban épült, kívül-belül  gazdagon díszített.A szobrai mellett a kerengőt is nézzétek meg.

Picasso Múzeumban a művész legfontosabb műveit tekinthetitek meg. Belépő 7,50 euro.

A Katalán Zene Palotája, a katalán szecesszió mintapéldánya

Parc Güell, Antoni Gaudi műve, melynek nagy része ingyen bejárható

Stadion, Camp Nou, melyet 1956-ban építettek számos labdarúgó eseménynek biztosított helyszínt.

Tossa de Mar, melyet a spanyol Saint Tropez-ként tartanak számon, a régió egyik legelragadóbb települése. Ez a 16. századi falu óvárosával, hívogató boltjaival és partjával egyedülálló és csodálos élményt kínál látogatóinak. Nyugodt, de a régi város rész szűk utcái éttermeivel és árusaival a nyüzsgést kedvelők igényeit is kielégíti. Más városokból is szerveznek kirándulásokat és hajóutakat.
A várat mindenképp sétáljuk körbe, valamint a város legmagasabb pontjára is érdemes ellátogatni, ahonnan feledhetetlen kilátás tárul elénk. A panorámában egy kávé vagy coctail kíséretében is gyönyörködhetnünk a kilátó bárjában.

Lloret de Mar a nagyobb pörgésre és éjszakai életre vágyóknak kiváló lehetőségeket nyújtItt egyik disco éri a másikat, melyek jobbnál jobb ajánlatokkal kecsegtetnek, a legkülönbözőbb nemzetiségű lemezlovasok zenei kínálatában. A belépő átlagosan 10 euro, de ebben benne van legtöbbször két ital. Turisztikailag az egyik legfejlettebb üdülőhely, az aktív pihenést kedvelők a vizi sportok széles kínálatát élvezhetik. A vízi parkok kedvelői Waterwolrdbe is ellátogathatnak 30 eurós belépő ellenében.

Girona a Costa Bravától 30 km-re nyugatra helyezkedik el, melynek fedezzük fel az óvárosát, valamint, a folyópart menti kissé omladozó színes házakat, a ketedrálist, kézműves boltokat és a vármaradványokat. A város rendkívül inspiráló, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy például belefutottunk a Trónok Harca forgatásába.

Blanes, Barcelónától 70 km-re fekvő város a világ egyik leghíresebb botanikus kertjével büszkélkedhet. A Marimutra nemcsak egyedülálló növényvilágával varázsol el, hanem a kilátók panorámái is bámulatba ejtenek. Belépő 6,50euro. A csendes nyaralás kedvelői számára kiváló nyaralóparadicsom.

Cadaques, Salvador Dali egykori lakhelye sok művét inspirálta és Spanyolország egyik legszebb falujaként tartják számon. A hófehérre meszelt régi házak a csendes öböl színes csónakjaival és szikláival, szűk sikátorai, rabulejtő illatok más művészt is elvarászoltak, mint pédául Picassot, vagy Matisset. A csendes halászfalu több, mint megfelelő a nyári pihenésre. Ne hagyjuk ki Dali házát ( 11 euro) és a falu templomát.

Calella, gyorsan mélyülő  hosszú homokos és aprókavicsos strandja minden igényt kielégítenek. Nézzük meg a világítótornyát, ahova már a kilátás miatt is érdemes rövdi gyalogtúrát tervezni.

Remélem segítségetekre lesz ez a kis összegzés.

M.


Előző bejegyzés
"Az ember célja a küzdés maga"
Következő bejegyzés
Pitésalma azaz almás pite