Életmód / Lélek / 15. július 2017

Jó döntés

Egy új döntés félelmetes, frusztráló nehéz de akár izgalmas is tud lenni. Folyton döntéseket kell hoznunk szakmai és a magánéletben egyaránt. Mégis, folyton megkérdőjelezzük, hogy jó döntést hoztunk-e. De mitől lesz a döntés jó, ki és hogyan tudja azt meghatározni?

Sokan a következményekre fittyet hányva, egyik pillanatról a másikra döntenek. Bámulatos, hogy némelyeknek ilyen könnyen megy ez. A többségünkre ugyanis nem ez a jellemző. Mi igenis görcsölünk a dolgok kimenetelén és a végetelenségig mérlegelünk.

Nehéz meghatározni a döntés összes lehetséges kimenetelét. Az életünk egy adott szakaszában hozott döntés fontossága, vagy eredmény lehetséges, hogy csak hetekkel, hónapokkal később mutat használható eredményt, mely alapján talán visszamenőleg megállapíthatjuk, hogy jó volt e az akkori döntésünk. Az irányíthatatlan tényezők miatt is nehéz értékelni egy döntést. Gyakran előfordulhat, hogy teljesen új fordulatot vesz a dolgok menete, mely által előre nem látott események furakodnak be az életünk menetébe.

Ha megmarad az életünkben az egyensúly, akkor biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztunk.  Az elsődleges ugyanis, hogy az eredménnyel mi magunk elégedettek legyünk. A Psychology Today, A jó döntés című írása alapján a jó döntés megfontoltság nyomán születik, mely magában foglalja az összes külső tényezőt, az egyén sajátos filozófiáját és értékeit.

Annak ellenére, hogy tudjuk, milyen fontos erővel bír egy döntés az életünkben, nem szabadna túl nagy jelentőséget fordítani annak.

Ha túl sokat rágódunk minden egyes tettünkön, az megbénít, és a végén egyáltalán nem teszünk semmit.
Mary E.Pearson

 

A következő pontokat mérlegelve talán közelebb kerülünk ahhoz, hogy miként tudunk értékelni egy döntést.

Ez a döntés:

  • hosszútávon elégedetté és boldoggá fog tenni?
  • segítségével közelebb kerülök a céljaim eléréséhez
  • jobbá, szebbé vagy kellemesebbé teszi az életemet?
  • által többet kapok abból ami számomra fontos
  • kevés kompromisszumot kell kötnöm
  • nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz az életem
  • kevés vagy egyáltalán nicns negatív hatással az életem más területeire
  • készen állok, hogy megfizessem az árát

 

Az Életre-szolo-dontesek című cikket olvastad már?

 

M.


Előző bejegyzés
A gyömbér gyógyító ereje
Következő bejegyzés
Kuba, időutazás rum és szivar kíséretében