Életképek / 9. augusztus 2015

Hová lettetek Úriemberek?

Léteznek egyáltalán még úriemberek, és ha igen hol találjuk őket? Ideális férfi, aki egyben tökéletes társ. Mily közhelyes. Létezne még egyáltalán ilyen, vagy csak a képzeletünkben él olyan intenzíven? 

Talán teljesen unalmas lenne, ha rátalálnánk a hőn áhított tökéletesre, mégis őt keressük. Ha hiányzik valami a kapcsolatunkból továbbállunk, s reméljük, hogy a következőben meglesz az a bizonyos plussz, merthogy kell lennie valakinek, aki megfelel minden elvárásunknak.

– Mindenki párra talál, akkor én miért nem ? – kérdi tőlem a barátnőm,- s egy nem túl előnyös külsejű hölgyre mutava rosszmájúan hozzáteszi; nézd meg még neki is van pasija, nem hiszem el, hogy még nála is rondább vagyok. A férfiaknak csak a könnyen kapható buta, műnő kell? Mi történt veletek féfiak? Hova lett a régi értékrendetek?

  Lehet, hogy nemcsak ők változtak, hanem mi nők is kicsit másképp állunk a dolgokhoz. Nyitottabbaknak kell lennünk, nem várhatjuk el, hogy mindig a férfi kezdeményezzen és irányítson, mert mások a körülményeink is, melyek részben a mai férfiaknak szeretnének megfelelni. Csak hát hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a férfi nem egy múlt századi  regényhős, hanem hús-vér mai férfi, aki tudja, hogy a nők egyenrangú felek szeretnének lenni, éppen ezért nem is erőltetik magukra a gentleman style-t, és pont ezáltal válnak úriemberré, hiszen tiszteletben tartják a mai nők igényeit és még véletlenül sem szeretnék őket kellemetlen helyzetbe hozni.

Együttesen alakították át elvárásaikat, életmódjukat s a lelküket is, így ezért mindkét nem felelősséggel tartozik, s ne csodálkozzunk, ha már nem feltétlenül úriemberek, ha egyszer mi sem viselkedünk minden körülményben úgy, ahogy az elvárt lett volna régen..

Mi nők töretlenül próbáljuk fejtegetni a másik nem jelzéseit, mondatait, gesztusait, melyeket előszeretettel elemezgetünk; ezt azért mondhatta..ez alatt azt értette-.., akkor biztos ezt érzi..

Egyszerűen nem tudunk annélkül élni, hogy ne keressük a mögöttes jelentést a férfi megnyilvánulásai mögött. Azon elgondolkodtunk már, hogy mi van ha mindent szó szerint gondolt, s nincsen semmilyen kettős tartalom az elhangzottak mögött?

Férfi és nő sohasem érthetik meg egymást, mert mindegyik mást akar. A nő a férfit, a férfi a nőt.

Karinthy Frigyes

Nyilván szeretnénk tudni, hogy hányadán állunk, mert az egész játék arra megy ki, hogy biztonságban érezzük magunkat, valamint kontroll alatt szeretnénk tartani az életünket, érzéseinket, s szerelmünket.

Ami az egyik férfiban vonzó, a másikban visszataszító, és fordítva. Akármennyi kapcsolatot veszek szemügyre, azt látom, hogy valami mindig hiányzik és ez lehet hogy így van jól. Ezt egyszerűen el kell fogadni, bele kell törődni, mert hát az elfogadás lenne a párkapcsolat alapja. Ha komolyan gondoljuk a dolgot, ebbe bele kell törődnünk. Persze megrpóbálhatjuk megváltoztatni társunkat, és hajszolhatjuk ideáinkat de az eredmény így vagy úgy, de sikertelen lesz. Ha sikerülne a transzformáció, egy idő után annyira unalmassá válik az illető, hogy abszolut semmi kihívást nem rejtene már magában.

Végül megszületik bennünk a fájdalmas felismerés, hogy talán jobb lett volna, ha mégis marad olyan, amilyen volt, hiszen így megőrizné azt a többletet, ami az elején rabul ejtett minket. De ilyenek vagyunk mi nők, soha sehogy nem jó, mert lássuk be, legtöbbször mi magunk sem tudjuk mit szeretnénk, de talán egyszer valamikor rájövünk és beletörődünk kódolt hibánkba.

 

M.


Előző bejegyzés
Kulináris utazás fűszer-és gyógynövényekkel
Következő bejegyzés
Mi az a gimnasztráda?