Érdekességek / 28. január 2018

Hogyan spóroljunk?

Mindenkinek saját felelőssége, hogy megvalósítja-e álmait vagy sem. A pénz sok mindenre lehet kifogás, de kérdés, hogy valóban csupán anyagi vonzata van-e álmaink beteljesülésének, vagy esetleg mi is tudunk aktívan tenni valamit eléréséhez?

Kár lenne lemondani arról, hogy eljussunk Amerikába, Afrikába, vagy megvegyük a hőn áhított autót, csupán azért mert úgy gondoljuk, soha nem lesz rá elég pénzünk.

Íme 8 tipp, mely segítségével jobban be tudod osztani a pénzt.

  1. Mi a célod?

Először is, gondold át, hogy mi is a célod, és mi az, ami hiányzik a megvalósításához. Döntsd el, meddig szeretnéd azt nyélbe ütni, járj utána, hogy mennyibe kerülne. „Tűzd ki a célodat“ a tükrödre, vagy hűtődre is, hogy minden nap emlékezz rá és legyen mi motiváljon a spórolásra.

  1. Kezd el megvalósítani!

Kezdésnek nyiss akár egy külön számlát erre a célra, melyhez tudod, hogy nem fogsz hozzányúlni. Az extra juttatásokat, ajándékpénzeket szintén erre a számlára helyezd.

  1. Tudatosítsd magadban és a környezetedben

Minél többet beszélsz róla, annál inkább realizálódik benned a cél. Mesélj róla barátaidnak. Ha másokat is beavattál a tervedbe, lehet hogy kellemetlen lenne, ha mégsem valósulna meg, amit kitűztél magad elé, így még egy plusz motiváló tényezőhöz érkeztünk.

  1. Elő a perselyekkel!

A legtöbben papírpénzzel szeretünk fizetni, így szinte minden nap gyűlik az aprópénzünk, melyet lehet, hogy fel sem használunk. Minden nap, de legalább egy héten egyszer ürítsd ki az aprópénzt a perselybe. Néhány hónap alatt meglepő összeg is összegyűlhet ily módon.

  1. Főzz te magad!

Ahelyett, hogy minden nap fölöslegesen költesz a menzán vagy gyorsétteremben, érdemes lenne megfontolni, hogy egy kis erő- és időbefektetéssel másképpen is megoldhatod a napi étkezést.

  1. Keress egy kis plussz pénzt!

Adjuk el a már nem használt, ugyanakkor márkás ruhadarabjainkat vagy háztartási gépeinket. Esetleg vállaljunk mellékállást hétvégére.

  1. Valóban szükségem van erre?

Tedd fel magadnak minden shoppingolás előtt ezt a kérdést. Sokan esünk abba hibába, hogy megtetszik valami, aminek bizony nem tudunk ellenállni, pedig legbelül tudjuk, hogy nincs is igazán szükségünk rá. Lebegjen az a szemünk előtt, hogy minden lépéssel közelebb kerülünk a célunkhoz.

  1. Írj fel minden egyes kiadást!

Ha tudatosítjuk magunkban, hogy mikor mit mennyiért vesszünk, felismerhetjük, hogy valójában sok apróságról le is mondhatunk, vagy kiiktathatjuk a költségvetésből a mindennapi péksütit, hamburgert, fél literes kis üdítőt vagy az elvihető kávét.

A kellő kitartó munka biztosan meg fogja hozni gyümölcsét. 🙂

M.


Előző bejegyzés
Bounty torta
Következő bejegyzés
Köszönöm a bókot vagy mégsem?