Lélek / 17. június 2015

Hogyan lehetnénk boldogabbak?

„Mindig marad valami szép, a természet, a napsugár, a gondolat szabadsága, amikért élni érdemes. Erre kell felfigyelni, akkor újra magunkra és Istenre találunk, és meglesz a lelki nyugalmunk. És aki maga boldog, az másokat is boldogít. Akiben bátorság van és önbizalom, az nem pusztul el a bajban.”

Anne Frank

Hogyan lehetnénk boldogabbak? Olyan nehéz ezt megválaszolni. A boldogság annyira összetett és megfoghatatlan, mely mindenki számára más és más fogalommal és tartalommal bír. Nevezhetjük életérzésnek is, mivel bizonyos esetekben tartósabb folyamatot jelöl. Ha közvéleménykutatást folytatnánk a témában, valószinűleg elenyésző lenne azoknak a száma,  akik igennel válaszolnának arra a kérdésre, hogy boldogok-e.

Íme néhány tipp, mellyel mi magunk is fűszerezhetjük életünket;

Első lépésként hasznos lehet, ha letisztázzuk önmagunkban, hogy mi az, ami minket ehhez a megfoghatatlan, örömteli elégedettségghez vezet, mit jelent számunkra ez a fogalom. Ne tegyük feltétlenül külső tényezőktől függővé, és ne tévesszük szem elől azt a tényt se, hogy az örülnitudás tanulható.

Érdemes Bagdy Emőke útravalóin elgondolkodni és azokat alkalmazni;

  • Fejezzük ki a hálánkat az azt megillető személynek!
  • Törekedjünk az optimizmusra, merjünk mosolyogni, nevessünk minél többet!
  • Tegyünk jót másokkal!
  • Erősítsük kapcsolatainkat!

Természetesen mindez egy lassú folyamat, ne várjuk el magunktól, hogy egyik napról a másikra teljesen más dimenzióban fogunk élni. Legyünk türelmesek, apránként építsük be az egyes lépcsőket az életünkbe. Tanuljunk meg örülni, értékelni, élvezni, szórakozni! Törjük át a magunk által épített gátakat, vezessenek saját normáink, és felejtsük el a mások által helyesnek ítélt feltételeket. Ne féljünk megélni saját érzéseinket.

M.

Kapcsolódó idézetek:

„A vidámság nem más, mint lét-érzés. Bármikor ráhangolódhatsz. Nyomd hát meg a vidámság gombot, és tartsd lenyomva, bármi is történjen körülötted!”

Rhonda Byrne

„Jó lenne eldobni azokat a gondolatokat, amik megmérgezik a boldogságomat, mégis, valahogy élvezetes játszani velük.”

Frédéric Chopin

„Az összes társadalmi berendezkedés közül, amelyek az őskortól a görög antikvitásig és az után létrejöttek, egyik se tudta megadni azt, amit a görög antikvitás megadott az állampolgárainak: hogy egyszerre, egyidejűleg lehettek intelligensek és boldogok. Minden más társadalom csak azt a választási lehetőséget kínálta és kínálja fel még ma is a polgárainak, hogy lehetnek intelligensek és depressziósak, vagy boldogok és hülyék. Lehet választani! De egyidejűleg nem kaphatják meg a kettőt.”

Popper Péter

„A te örömöd az első. Mindenki a saját boldogságáért felelős. Ha megteremted a saját boldogságodat, és azt teszed, ami örömöt okoz neked, akkor másoknak is öröm lesz veled lenni.”

Rhonda Byrne

„Gyakran előfordul, hogy boldogságunkat mások kezébe adjuk, ők azonban nem képesek megfelelni az általunk támasztott elvárásoknak. Hogy miért? Mert saját jólétünkért csakis egyetlen ember vállalhat felelősséget: mi magunk.”

Lisa Nichols

„Gyermek koromban anyám mindig azt mondta, hogy a boldogság a kulcs az élethez. Amikor iskolába jártam, azt kérdezték tőlem, mi akarok lenni, ha felnövök. Válaszul leírtam, hogy “boldog“. Ezt látva a tanáraim azt mondták nekem, hogy nem értem a feladatot, én meg azt feleltem nekik, hogy ők nem értik az életet. “

John Lennon

„Amikor a boldogság irányába egy ajtó a bezárul, egy másik kinyílik; de mi gyakran csak a zárt ajtót bámuljuk, emiatt nem látjuk az újat, ami megnyílt számunkra.”

Helen Keller


Előző bejegyzés
Mi a mesterségem címere?
Következő bejegyzés
Várak felfedezése-Rötteln