Együnk és mozogjunk! / 13. június 2015

Hogyan készül a slambuc?

De mi is az a slambuc? A slambuc, vagy más néven cserászku, öhön avagy öreglebbencs, eredetileg hortobágyi étel, melynek ízharmóniáját a krumpli és a tészta párosán kívül a hozzáadott szalonna vagy szalonnabőr teszi teljessé. Az eredetileg pásztorétel remek tipp egy szabadtéri bogyrácsozáshoz. Költséghatékony, egyszerű és rendkívül kiadós. Kevés hozzávalóból és fűszerből készül, egyszerű, s mégis nagyszerű.

Hozzávalók:

Tészta, burgonya, szalonna vagy szalonnabőr, paprika, hagyma, só, bors, ételízesítő, esetleg libazsír (utóbbit nem mindig teszik hozzá)

Elkészítése:

Olvasszuk meg a zsírt, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, s pirítsuk meg. Ezután mehet bele a szalonna és a vékony csíkokra vágott paprika. Szórjuk meg pirospaprikával, keverjük el, majd tegyük bele a meghámozott kis szeletekre vágott krumplit és sózzuk meg. Engedjük fel annyi vízzel, hogy azt ellepje. Miután megfőtt a krumpli, tegyük hozzá a tésztát is. Ha az  beszívta a levet, óvatosan fogjuk meg a a bogrács fülét, és egyenletesen mozgassuk , hogy ne ragadjon le a tészta. A népszokás szerint a tökéletes eredmény érdekében 32-szer kell megforgatni. A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Jó étvágyat és kellemes bográcsozást!

M.


Előző bejegyzés
Gondolatok és találkozások
Következő bejegyzés
Mi a mesterségem címere?