Utazás / 10. január 2016

Hófödte Prága – Útikalauz

Városnézés télen? Miért is ne? Kedvezőbb árú szállások és maradandó élmények várják a turistákat télen is. Prága a zord időjárás ellenére is szívmelengető élményt nyújt látogatóinak, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a hemzsegő turistatömegek, a fagy, a köd és a sűrű havazás ellenére.

Itt olyan, mintha megállt volna egy kicsit az idő, a karácsonyi csoda is tovább tart. Adventi vásár, karácsonyfa, ízléses utcai dekoráció, kürtöskalács és gesztenye illat gondoskodik az egyedi hangulatról.

Prága minden évszakban más, és valahogy mindig tud újat mutatni. Számomra rendkívül ellentmondásos az összkép, és ezáltal váltakozó érzéseket vált ki belőlem, talán ez az oka annak, hogy ennyire rabul ejtett. A romantikus, meghitt fények  melegséggel töltik meg az olyakor zord külsejű várost, a modern épületek üzleteit fényűző pompját szerény macskaköves utcák elragadó házikói ellensúlyozzák. 

Kivételesen nem előre eltervezett útitervvel érkeztem, így csak sodródtam a városi forgataggal, elmélázgató szüneteket tartva a bámulatos Moldva parton, vagy az óváros főterén, forralt bort kortyolgatva.

Azoknak, akik először látogatnak ide javaslom, hogy készítsenek útitervet.


Hófödte Prága – Útikalauz

Károly híd

Európa egyik legrégebbi kőhídja,melyet két bámulatos torony fog közre. Kizárólag gyalogos forgalomra alkalmas hídat számos szobor díszíti, melyek közül  Nepomuki Szent Jánosé a  leghíresebb.

A Prágai Vár

A Hradzsin hegyen található vár 60 épületből áll és a város politikai és kulturális centrumaként funkcionál. Itt található még a Schwarzenberg Palota és az Érseki Palota is.

Arany utcácska

XVI. századi különleges házikókat tekinthetünk meg.

Vencel tér

700 méteres hosszúságával Európa egyik leghosszab tere, melynek ékkövei a Nemzeti Múzeum és a Vencel szobor.

Óváros tér

Legfőbb látványosságai a Városháza és a csillagászati óra.

A gótikus stílusban épült városházát 1381-ben kezdték építeni, a második világháború alatt erőteljesen rongálódott így resturálni kellett. Az 1410-ből származó csillagászati órán nyomon követhetjük a a Nap és a Hold mozgását is, három különböző mutatója van.

Királyi Palota

Prága egyik legfontosabb látnivalója, a prágai vár harmadik udvarának déli részén található.

További nevezetességek:

Szent Vitus Székesegyház

Szent György Bazilika

Daliborka torony

A táncoló ház

Zsidó temető

Prágai Metro

John Lennon Fal

Jó utat!

 

M.


Előző bejegyzés
Férfi-női barátság
Következő bejegyzés
Idézetek férfiakról