Érdekességek / 23. július 2015

Harmincas nők egykor és ma

Mi minden változott meg a nők életében a ’60-as évekhez képest? Melyik az ideálisabb? Karrier, vagy gyermekvállalás? Házasság, vagy együttélés?

Ötven éve a harmincas nők túlnyomó többsége már többgyermekes anyuka, és háziasszony volt, ma harminc évesen még karrierüket építik, élettársi viszonyban élnek párjukkal és csak messzi távlatokban gondolnak a gyermekvállalásra. A megváltozott életstílus és körülmények mellett a családi élet válságban van, a termékenység csökkenése demográfiai válasz a társadalomban végbemenő változásokra.

Az 1960-as évekhez képest hatalmas változásokat figyelhetünk meg a mai nők mentalitásában, életmódjában és családi állapotában. A párkapcsolatokban akkoriban is jelen volt a kétség, hűtlenség, bizonytalanság, a lényegi különbség az, hogy mivel fiatalabban házasodtak, együtt alakult az értékrendjük, s azt, aki nem talált 20 éves koráig párra, megbélyegezték.

Azok a 60-as évek…

Fél évszázada a fiatalkori házasságkötés a fiatalon vállalt anyasággal járt együtt, mindenki kívánt legalább egy gyereket, ekkor, ez az élet teljes része volt. Olyan világhírű filmcsillagok, mint Marylin Monroe is fiatalon házasodott, vagy Audrey Hepburn, aki az anyaságot tekintette a legnagyobb boldogságnak. Annak ellenére, hogy már egyre több nő kapott munkát a munkaerőpiacon, még mindig hátrányos helyzetben voltak. Ebből, és a hagyományos háziasszonyi szerepből kívántak kitörni, nőjogi mozgalmaikkal. Az Egyesült Államokban Betty Friedan 1963-ban megjelent, Femine Mystique amely a figyelmet főként a háziasszonyi szerepre irányította, bestseller lett, és elindította a feminizmus második hullámát.

A flanelinget, miniszoknyát, kartonruhát, tűsarkú cipőt viselő hölgyek már két vagy több kamaszgyereket neveltek, galuskát és bécsi szeletet főztek, mire hazajöttek a gyerekeik és a férjeik. A mindennapi eseményeket, egy szörp mellet beszélték meg a barátnőikkel, többnyire délelőtt. Egy-két órát, Beatlest hallgattak gramofonról, filmszínházba jártak és megnézték A muzsika hangja című musicalt. A magyar nők többsége nem járt nyaralni, csak a kiváltságosak tölthették pihenőidejüket szolgálati üdülőkben.

A szépségápolást tekintve, bőrük szépségét és feszességét kizárólag testápolóval őrizték meg, szinte minden nő loknis, tupírozott, vagy bubi frizurát viselt. A mindennapi bevásárlást különböző, kisebb boltokban végezték, amelyhez szükséges utat gyalog, tömegközlekedési eszközzel, vagy kerékpárral tették meg.

2015, a harmincas nők fényében

Napjainkban a fiatalok egyre nagyobb arányban választják párkapcsolati formaként az együttélést, ezt a harmincas éveikben csak keveseknél követi házasságkötés, sokan párjukból kiábrándultan keresik önmagukat, vagy élvezik a szabadságukat, mivel még „nem éltek eleget” de olyan is akad, aki úgy érzi, hogy biológiai órája hamarosan lejár és keresi a megfelelő partnert a családalapításhoz.

2015-ben a harmincasok testre simuló felsőt, csőfarmert, és telitalpú papucsot hordanak, a frizurájuk egyenesre vasalt, tépett, melírozott, olykor aszimmetrikus. Táplálkozásuk során igyekeznek minél több bioételt, szóját fogyasztani, és rendszeresen lúgosítani. A barátnőivel egy cola light, vagy cuba libre mellett beszélik ki gondjaikat. Moziba, discoba járnak, háromdimenziós filmeket néznek, vagy internetről töltik le a sorozatok legfrissebb évadjait. Ilyen korban kezdenek el főzni tanulni,amivel ha problémájuk akad, bármikor rendelhetnek egy nagy adag kínai ételt. A jó megjelenés, szellemi és testi egyensúly érdekében rendszeresen járnak pilatesre, vagy jogára. Bőrük feszessége érdekében ráncfelvarrásra járnak és befizetnek egy csokoládémasszázsra.

Több empirikus kutatás igazolja, hogy az alacsony termékenységi és házasodási arányokat Magyarországon a családalapítás késleltetése magyarázza. Főleg a diplomás nők körében jellemző, hogy a végletekig kitolják a gyermekvállalást, vagy egyáltalán nem is szülnek. Míg 1960-ban 89 ezren mondták ki a boldogító igent, mostanra ez több mint a felére csökkent. Az igazán látványos zuhanás 1998-tól figyelhető meg, 2008-ban pedig mélypontra jutott a házasságban élők száma, ekkor alig 40 ezer házasságot kötöttek. A nőknek még mindig választaniuk kell a család és karrier között. Azonban akad néhány ritka, szerencsés kivétel, akiknek sikerül e kettőt összeegyeztetni és jól teljesíteni mindkét területen.

A jelenlegi általános trend kedvezőbbé válhat, ha ráébredünk, hogy érzelmi szükségleteinket a folytonos változások nem elégítik ki. Talán néhány év, vagy évtized múlva visszatér a korai házasságkötési, és gyermekvállalási szokás, és a harmincas nőknek lehetőségük nyílik teljes mértékben összeegyeztetni a karriert és a családot egy rugalmasabb munkavállalási rendszer keretében.

M.


Előző bejegyzés
Elzász- mesevilág, romantika, bor, mámor
Következő bejegyzés
Kulináris utazás fűszer-és gyógynövényekkel