Életmód / Lélek / 3. május 2017

Ha a legjobb barátod férfi..

Ha a legjobb barátod férfi, racionálisabban tudsz bizonyos dolgokat szemlélni, nem kell kompromisszumokat kötnöd és garantáltan sok viccelődésben lehet részed. Miért működőképes a sokak által szkeptikusan szemlélt vegyes barátság és melyek az előnyei?

A statisztikák szerint 30 éves kor alatt sokkal több vegyes barátság van, mely a kor előrehaladtával erőteljesen csökken. A társadalom átalakulásával elkerülhetetlen, hogy a nemek párkapcsolaton kívül is keveredjenek egymással. A munkahely, a különböző hobbik felkínálják és tartósan fenntartják a lehetőséget a férfi és nő barátságára. Sőt bizonyos szituációk, csoportosulások el is várják azt.

Vizsgálatok bebizonyították, hogy éppen a két nem eltérő tulajdonságai azok, melyek vonzóvá teszik a vegyes barátságokat.

Mivel a nemek közti éles határok megszűnni tűnnek, így bizonyos  különbségek ellenére egyre jobban tudunk az ellenkező nemű barátunkkal azonosulni. Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyve szerint a férfiak olyan jellegű odafigyelést és megértést kapnak a lánybarátaiktól, melyeket a haverjaiktól nem kapnak meg. Egy vegyes barátságban ugyanis nem kell játszani a macsót, a lánybarát nem fogja őket hülyének nézni, ha elkezdené a lelke legmélyebb titkait ecsetelgetni. A férfi, macsóálarc nélkül, sokunk számára teljesen új férfiképet fest.

Egy vegyes barátságban nincsenek játszmák, harcok, nem kell kompromisszumot kötni, mely egy párkapcsolatban elengedhetetlen. A férfi racionális gondolkodása által rávezeti a nőt, a számára nem feltétlenül magától értetődő aspektusokra, míg a nő segít a dolgok emocionálisabb megközelítésében. A két nem barátságának negatív aspektusai is lehetnek, ha például általános érvényűnek tekintünk bizonyos tulajdonságokat, vagy látásmódokat, melynek következtében bizonyos viselkedésformákat más férfiakba is belemagyarázhatunk. A statisztikák szerint a férfiak nagyobb arányban szokták “elrontani”, mint a nők, ők ugyanis hajlamosabbak átlépni azt a bizonyos láthatatlan és kimondatlan határt.

Sokan úgy gondolják, vagy tapasztalták, hogy egy mély bartáság kiváló alapja lehet egy párkapcsolatnak. Működhet egy barátságból átalakult szerelem? Nem ismerjük ahhoz túl jól egymást? A másik fontos kérdés, hogy megéri-e vállalni a kockázatot, hogy elveszítsünk egy igaz barátot…

 

M.


Előző bejegyzés
Szépségtippek egyenesen Ázsiából
Következő bejegyzés
Tudtad, hogy..