Életmód / Lélek / 26. augusztus 2017

Gyors döntéshozás

Az életünk számos területén rákényszerülünk arra, hogy döntéseket hozzunk. Bár nem tartjuk magunkat döntésképtelennek, mégis legtöbbször szívesen kikérjük környezetünk véleményét. De mi van akkor, ha senki nincs a közelünkben, aki segítségünkre lehetne egy mihamarabbi döntés meghozásában.

A következő kérdések átgondolása segíthet abban, hogy a hosszú tépelődődés helyett mihamarabb tisztán tudj látni, legalábbis a legmérvadóbb dolgokban.

A gyors döntéshozás mérvadó kérdései:

 1. Mit javasolnál a barátodnak?
  Biztosan előfordult már veletek, hogy úgy éreztétek, hogy meglepő módon, rendkívül könnyen tudtok tanácsot adni a barátotoknak egy döntés meghozásában, miközben nem értitek, hogy miért nem vagytok képesek a saját életeteket is a megfelelő útra terelni egy-egy döntés által. A viselkedéspszichológiával is foglalkozó, Dank Ariely szerint azáltal, hogy átgondoljuk, hogy mit javasolnánk  barátunknak, felszabadítjuk magunkat a nyomás és saját érzelmeink alól, mely által objektív síkra tereljük a minket foglalkoztató kérdéseket. Így csupán abba kell belegondolni, hogy adott esetben mit javasolnánk a barátunknak.
 2. Mit akarsz igazán?
  Talán még soha nem próbáltál meg a lelked legmélyére hallgatni. A szükségleteid, a félelmeid vagy a jövőbeni terveid átgondolása mindig segítenek útbaigazítani.
 3. Milyen volt az eddigi életed?
  Gondoljuk át a múltunk eseményeit, sikereit és csalódásait és fektessük a hangsúlyt a pozitív eseményekre. Így rájövünk, hogy mire helyeztük eddig a hangsúlyt, mi volt az, ami örömet szerzett eddig és mi volt az ami teljes időpazarlásnak bizonyult eddigi pályafutásunk során.
 4. Mi motivál téged?
  Ha felfedezzük azt a bizonyos dolgot, ami a mindennapjainkban energiát ad nekünk vagy boldoggá tesz, minden esetben közelebb visz minket a döntéshez. Derítsük ki, hogy mi motivál igazán.
 5. Mi a legfontosabb az életedben, vagy mi hiányzozna legjobban az életedből?
  Sokszor csak akkor jövünk rá a legfontosabb dolgokra, amikor más késő és elveszítettük. Érdemes az ilyen fotnosságú dolgokra nagyobb hagsúlyt fektetni.
 6. Melyik szerepedet élvezed a legjobban?
  Érdemes átgondolni, hogy melyik szerepben érezzük magunkat a legjobban, mi okoz legtöbb örömet a számunkra és próbáljunk meg arra koncentrálni, valamint abból kihozni a maximumot.

 

M.


Előző bejegyzés
Testbeszéd - miért fontos a tudatos kommunikáció?
Következő bejegyzés
Körtés saláta