Életmód / Lélek / 4. december 2015

Férfi-női barátság

Működőképes a férfi-női barátság? Létezik egyáltalán? Házasság kontra barátság extrákkal. 

Egy barátom hatalmas lelkesedéssel meséli, hogy végre találkozott egy olyan nővel, aki nem akaszkodik rá, hagy neki szabad teret, és nem akar semmi komolyat. Ha ennek az ellenkezője következne be, akkor elmondása szerint, azonnal megmutatná neki, hogy merre találja az ajtót.

Tény, hogy a férfiak többsége nem szereti a rámenős nőket. ( Persze kivétel erősíti a szabályt és nem is szeretnék általánosítani, mert rengeteg félénk, önbizalomhiányos férfi van, akinek áldás egy domina.) A férfiak szerint a nők mindig kapcsolatot szeretnének, amitől sokan tényleg fejvesztve menekülnek. De miért félünk ennyire az elköteleződéstől? Félünk a csalódástól, attól, hogy egy idő után unalomba fullad a kapcsolatunk, de az sem kizárt, hogy önmagunkban nem bízunk meg eléggé.

A házasság kiment a divatból. A nők egyre nagyobb hányada távolodik a megszokott, vagy elvárt elköteleződéstől. A házasság és a komoly kapcsolat elértéktelenédésével párhuzamosan egyre nagyobb teret hódít a barátság extrákkal, mely lassan felér egy kapcsoalti státusszal, melynek működésében több okból is kételkedhetünk.

De mi van akkor, ha tudod, hogy minden észérvnek ellentmond és mégis beleszeretsz a legjobb barátodba? Lehet hogy ez mindig is több volt? Az egyik fél mindig többet akar?

Az Evolutionary Psychology kutatása szerint a nő és a férfi alapvetően félreérti egymást. A nő a férfi szexuális érdeklődését barátkozásként interpretálja, a férfi pedig fordítva, szexuális érdeklődésként éli meg a nő közeledését. Sztereotípia ide vagy oda, a férfiakban kódolt a szexuális alapokra helyezett kommunikáció. A Norvég Tudományos Egyetem kutatói 308 heteroszexuális hallgatót vizsgáltak meg, mely során a baráti, szexuális kapcsolataikat és tapasztalataikat félreértelmezett szociális jelekkel vonták párhuzamba. Az eredmény; a férfiak felülértékelték a nők érdeklődését, míg a nők a férfiakét „naívan”alulértékelték.

A férfi és női barátság nem lehetetlen, viszont meg kell találni azt a személyt, akivel megegyeznek az elvárásaink, egyértelmű, tiszta kommunikációval ez is áthidalható.

M.


Előző bejegyzés
Az első randi
Következő bejegyzés
Hófödte Prága - Útikalauz