Külföld / Utazás / 23. július 2015

Elzász- mesevilág, romantika, bor, mámor

Elzász maga a színpompa, lenyűgöző táj, mesebeli falvak, romantikus vendéglők, szűk sikátorok mézeskalácsházikók és borvidékek régiója. A név hallatán sokan talán a strasbourgi uniós intézményekre asszociálnak, pedig Franciaország legkisebb régiója egyáltalán nem alábecsülendő, ami a látványosságokat illeti, hiszen rengeteg meglepetést tartogat látogatói számára.

A jelentősebb városai mellett, mint Strasbourg, Colmar és Mulhouse semmi esetre se hagyjuk ki Ribeauvillet, Keysersberget és Riquewihrt. Utóbbi az egyik legszebb reneszánsz falu Franciaországban.

Elzász kincseit érdemes autóval, vagy kerékpárral felkutatni, s végigmenni az úgynevezett borúton (La Route des Vins d’Alsace), mely mesés szőlőültetvények között vezet végig. Itt mindenképpen érdemes megpihenni egy kis borkóstolóra, s a helyi rizlinget vagy muskotályost megízlelni.

Az egyik kedvencem Colmar, mely óvárosával és Velencére emlékeztető csatornáival rabul ejtette a szívem. Kihagyhatatlan látnivalói a gótikus stílusban épült Szent Martin székesegyház és a Petit Venise (kis Velence).

Strasbourban járva, ha kipipáltuk az európai intézményeket, az Európai Parlamentet és az Európai Tanács épületét, fedezzük fel a régi városrészt; a gótikus Notre Damot, a csatornákat, parkokat, kávézókat és ne hagyjuk ki a sétahajózást sem.

Remélem ti is kedvet kaptatok egy kis francia kalandhoz!

M.


Előző bejegyzés
Berci kismackó szülinapja
Következő bejegyzés
Harmincas nők egykor és ma