Életképek / 22. december 2017

Élet a rózsaszín köd után

Lehet, hogy sokszor elképzelhetetlennek tűnik, de létezik élet a rózsaszín köd után is. De milyen is az és van-e egyáltalán értelme annak a párkapcsolatnak, melynek már nem ég a lángja? Kinek meddig tart ez a fázis? 

Sokan megrögzötten hajszoljuk a szerelmet, soha nem tudunk betelni ezzel a földöntúli túlon-túl kielégítő állapottal. Éppen ezért talán sokkal nagyobb traumaként ér, ha elmúlik az a bizonyos rózsaszín köd.

Hogyan tűnik el a szerelem?

Különféleképpen éljük meg a szerelmet, így annak elmúlása is különböző hatást vált ki belőlünk. Van, aki ezután már egyből feladja és beskatulyázva, „már elmúlt” címszó alatt felrakja régi szerelmét a kis polcocskájára, melyet néha-néha leporol.

Sokakban egészen egyszerűen megszűnik a partner iránti érdeklődés, így hagyják, hogy szépen lassan elmúljanak az érzések. Ugyanakkor a rózsaszín köd elmúltával apránként elkezdjük látni a kevésbé előnyös részleteket, tulajdonságokat, melyek kifejezetten irritálhatnak is. Hirtelen olyan dolgok kezdenek zavarni a másikban, melyekről eddig nem is tudtunk, vagy esetleg nem akartunk tudomást szerezni. Felfedezzük, hogy más hímnemű egyedek is léteznek ezen a világon. Már nem tervezünk, nem ígérgetünk, csak sodródunk a szürke hétköznapokkal.

Szépen lassan kinyílik a szemünk, rájövünk arra, hogy már úgy tűnik, hogy nincs keresnivalónk az az ember mellett, akit egykor még imádtunk. Visszapillantóból integethetünk a szerelmünknek, aki egykor a mindenséget jelentette számunkra. Akkor még megőrültünk az illatáért, a hangjáért, stílusáért, a humoráért, a lelkéért, egyszerűen mindenéért. Vagy legalábbis ezt hittük, hogy érte őrültünk meg. Lehet, hogy nem is a személybe, hanem ebbe a kimondhatatlan bizsergésbe és boldogságba szerettünk bele, vagyis magába a szerelembe?

A rózsaszín köd után is lehet boldog és kiegyensúlyozott egy kapcsolat?

A szerelem valamilyen módon elkezdődik, és aztán véget ér – ez egy folyamat. Az a tipikus állapot, hogy a rózsaszín köd előbb-utóbb felszáll, de a két ember még mindig szereti egymást.
Mérő László

Tény, hogy aki a szerelembe szerelmes, az bizony hatalmasat huppan, miután elszáll az összes pillangó, és minden elillan. Lehet, hogy tanulás és elfogadás kérdése, hogy tudjuk-e kezelni az új, másfajta minőségű, viszont talán annál értékesebb köteléket. Amit talán sokan elfelejtünk, hogy a pillangókra és a hormonok túltengésére nehezen épül egy tartós minőségi kapcsolat, vagy legalábbis nem hosszútávon. Ha a társadat önmagáért szeretted, az évek múltával lehet, hogy eltűnik a “rózsaszín köd” és talán átveszi a helyét a valódi szerelem.

M


Előző bejegyzés
A párkapcsolat felturbózása
Következő bejegyzés
Te is kapcsolatfüggő vagy?