Életmód / Lélek / 15. június 2017

Egyedüllét vagy magány?

Egyedüllét vagy magány. Mi a különbség a kettő között? Ha egyedül vagyunk automatikusan magányosak is vagyunk? Nem lenne szabad, mégis az emberek többsége magányosnak érzi magát, ha egyedül van.

Alapvető szükségletünk a társasághoz való tartozás, mégis olykor vágyunk egy kis egyedüllétre, mely nem tévesztendő össze a magánnyal. Ahhoz, hogy ki tudjunk teljesedni, elengedhetetlen a rendszeres egyedüllét, amikor is meg tudjuk valósítani önmagunkat, alkothatunk és gondolkodhatunk. Sajnos nem mindenkinek adatik meg a társaság adta öröm és élmények, mely hosszú távon egyesek számára akár kínzó érzés is lehet. Oka sok esetben az időhiány, munka, vagy akár mélyebb eredetű lelki problémák.

Miért nem szeretünk egyedül lenni?

Az egyedüllét továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy mérlegeljünk és elgondolkodjunk azon, hogy merre is tartunk, mik az álmaink, ugyanakkor előtérbe kerülhetnek a problémák és a negatív érzések is. Sokan éppen ezért, ha nem is tudati szinten, rettegnek az egyedüllétről. Nem akarják, hogy fény derüljön félelmeikre, elbújnak önmagunktól és megpróbálják a társaság adta örömöt és biztonságot felhasználni erre és belekapaszkodni, még akkor is, ha tudják, hogy ezzel hazudnak önmaguknak. Tény, hogy a kettő között jahszálvékony vonal húzódik, mégis elendehetetlen határt szabni a magányosság érzésének és megtanulni kiélvezni az egyedüllét adta szabadságot és örömöt.

Miért fontos, hogy megtanuljunk egyedül lenni és ne magányosságként éljük ezt meg?

A rossz élményeket, problémákat félelmeket nem fogjuk tudni feldolgozni, ha folyton menekülünk. Ha néha fájdalmas is, felül kell kerekednünk félelmeinken és kapaszkodók helyett egyenesbe kerülni önmagunkkal. Számos előnye van annak, ha megtanulunk egyedül lenni. Nem csupán rengeteg felesleges görcstől szabadulunk meg, hanem akár különböző fizikai betgeségektől is megóvhatjuk az egészségünket.

A CNN írása szerint a magány és a szociális izoláció hatással lehet az ember egészségére, különböző problémákat okozva, mint például magas vérnyomást, túlsúlyt, sőt még a korai elhalálozás kockázatát is növeli. A Yorki Egyetem kutatói szerint a szociálisan izolált embereknek, akiknek kevés szocicális kontaktjuk van, 29%-al nagyobb esélyük van a szívbetegségekre és 32%-al nagyobb esélyük a stroke-ra, mint azoknak akik gazdadok emberi kapcsolatokban, vagy leglábbis úgy érzik, hogy tartoznak valahova.

 

Ha önmagaddal jóban vagy, akkor béke él benned, és ez azt jelenti, hogy az egyedüllét is pozitív számodra.
Csernus Imre

 

 

M.

 

 

 

 


Előző bejegyzés
A félelem hálójában
Következő bejegyzés
Nektarinos sütemény