Életképek / 7. június 2015

Gondolatok és találkozások

Milyen parányi az ember a Föld viszonylatában, s milyen jelentéktelenek vagyunk. Senki nem tud semmit a másikról. Ügyet sem vetve elsétálunk olyan emberek mellett, akik lehet, hogy egykor, vagy valamikor a jövőben hatással lesznek élettörténetünkre, s ezek a találkozások jelentéssel telnek meg.

Akarva, vagy akaratlanul, de befolyásunk van azon embertársaink életének alakulására, akikkel azonos térben és időben tartózkodunk, még ha csak egy elenyésző ideig is. Soha nem tudhathjuk, mikor megy el mellettünk a következő munkaadónk, a jövőbeli munkatársunk, legjobb barátunk vagy életünk szerelme.

Ezernyi gondolat cikázik a pillanatok hálójában. Ez a zűrzavar csak a gondolatok szintjén létezik, mely, ha hanggal rendelkezne, nagyobb hangerővel bírna, mint a hajnali piac jellegzetes robaja. Képzeljük, el, hogy hány érzés, gondolat, vagy azok egy-egy foszlánya száll el, abban az időpontban, mikor „találkozunk” valakivel. Ez a találkozás meg sem történik igazán, hiszen valódi kontaktus nélkül fel sem fogjuk, hogy az megtörtént. A szemkontaktus, szavaink és tetteink segítenek abban, hogy feljebb lépjünk az élet bölcsességeinek rögös lépcsőin, s eljussunk az élet egyik leghatalmasabb kincséhez, az emberi kapcsolatokhoz.

Sokszor fel sem mérjük, hogy mekkora kincs rejlik abban, ha újabb és újabb embereket ismerünk meg. Ha visszarévedünk a saját múltunkba, minden emlékünk, mely emlékezetes, érdekes, kalandos, tanulságos, vagy őrült volt, valamilyen személyhez kötődött, s ezeket tőlük elvonatkoztatni mit sem érne.

Nem tudom, hogy mi vagy, ki, hogyan és miként befolyásolja a mikor, kik és hol összefüggéseit, de néha érdemes elgondolkozni azon, hogy ki, miért és hogyan kapott szerepet az életünkben.

M.


Előző bejegyzés
Côte d’Azur - Európa kék gyöngyszeme
Következő bejegyzés
Hogyan készül a slambuc?