Életmód / Lélek / 22. október 2017

Beteges féltékenység

A féltékenység valamilyen formában talán mindenki életében megmutatkozott már. De meddig tekinthető a féltékenység elfogadottnak és mikortól beszélünk beteges ragaszkodásról?

Mi áll a féltékenység hátterében?

Önbizalomhiány

Annak, aki folyton attól retteg, hogy elveszítheti a partnerét, sürgősen el kellene kezdenie dolgozni az önbizalmán, különben az is lehet, hogy a párkapcsolatát kockáztatja viselkedésével. Mivel az illető folyton megerősítésre vágyik, elvárja a társától, hogy az szeretetével és odaadásával ostromolja. A féltékenyek úgy érzik, hogy nem elég csinosak, viccesek, vagy inteligensek a párjuk számára, így mindenkit szituációtól függetlenül vetélytársnak tekintenek.

Rossz tapasztalatok

A rossz tapasztalatok is vezethetnek ehhez a beteges birtoklási kényszerhez. A legklasszikusabb eset a félrelépés. Az, akit egyszer megcsalnak, talán soha nem tudja visszaállítani a másik nembe vetett bizalmát. Ez sok esetben azt eredményezi, hogy egy új kapcsolatba már eleve féltékeny szereplőként lépnek be, melyet nehéz „elmulasztani“ vagy kezelni.

Szeretethiány, gyermekkori trauma

Az, aki nem kapott gyermekkorában elég törődést a szüleitől, előfordulhat, hogy felnőttkorában nem érzi magát szeretetre méltónak. Ugyanakkor a gyermekkor más formában is nyomot hagyhat az emberi lélekben. Ők felnőttkorukban valószínűleg fokozottabban várják el tásuktól az odaadást.

Bárki lehet féltékeny. Mindannyiunkban benne van. De le kell győznöd a féltékenység démonát, vagy elszakítja tőled a másikat.
Ashley Greene

A féltékenység olyan mint a méreg, hiszen ellehetetleníti a „normális“ bizalomra épülő párkapcsolatot. A másik féltése sok esetben nem csak azt emészti fel, akire féltékenyek, hanem gyakran magát a féltékeny szereplőt is, akit zavar saját viselkedése. A tartós féltékenységet már-már pánikszerű félelem jellemzi, mely a partner akár beteges szintű birtoklására irányul. Mivel a  a rendszeres gyanúsítgatás és kérdőrevonás a másik fél számára hosszútávon rendkívül megterhelő, nem szabad hagyni, hogy idáig fajuljon a helyzet.

Fel kellene ismerni, hogy mi is áll valóban a féltékenység hátterében, valamint azt, hogy mit hiányolunk önmagunkból? El kell fogadni és meg kell szeretni önmagunkat ahhoz, hogy ne függjünk a parnterünk szeretetétől. Tisztázzuk le, hogy mik az értékeink és mit nyújtunk a párunknak egy kapcsolatban.

M.


Előző bejegyzés
Te mennyire vagy spontán?
Következő bejegyzés
Hogyan szerezzük vissza az energiánkat?