Életmód / Lélek / 5. április 2016

Azt akarom, hogy tisztelj!

Tisztelet a párkapcsolatban. Él még ez a fogalom, és ha igen milyen értelmezésben? A nők valószinűleg ezt is teljesen másképp interpretálják, mint a férfiak. Felllelhető még a tisztelet egy modern párkapcsolatban? Vagy csillaga már letűnőben van?

Mitől lesz valaki tiszteletreméltó? Vagy jobban mondva mit gondolunk, hogy mivel tudjuk kivívni a másik nem tiszteletét? Természetesen erre is megvannak a jó öreg női praktikák, melyeket még nagyanyáink ruháztak ránk.

A kérdés, hogy átültethető ez a gyakorlatba a 21. században? Valószinűleg nem, vagy legalábbis egy kicsit más keretek között. Hányszor csóválta a fejét az idősebb generáció és állt tanácstalanul, a szerintük bohém életet élő utódai előtt. Hányszor hallottuk a jó tanácsot, hogy arra mindig figyeljünk, hogy legyen bennünk tartás.

A tiszteletkörök, amellett, hogy ellátják legfőbb funkciójukat és a kölcsönös tisztelet kialakításában segítenek, akarva- akaratlanul elszenvedői és egyben eszközei lesznek egy kétszereplős színjátéknak. A legtöbb férfi talán tudatában sincs a szó jelentésének, tanácstalanul áll egy-egy karót nyelt nő előtt és egyszerűen nem tud velük mit kezdeni. Lehet, hogy nevetségesnek is tartják, amikor egy nő rendkívül szilárd képet szeretne festeni magáról, és tartja magát a belé nevelt berögződéskhez.

Mit kezd mindezzel a férfi? Tudja, hogy színjáték az egész, de egy intelligens férfi főhősévé válik a színdarabak és játszi könnyedséggel veti alá magát a női szeszély ingoványos játékainak. Azt akarod, hogy tiszteljelek? Megkapod. Bebizonyítom, hogy tudom, mire vágysz. Tiszelem a döntéseidet és a tetteidet, és a te szabályaid szerint játszunk. Csak randizunk, megálljt parancsolunk az ösztöneinknek és a belső értékeink kölcsönös megismerésére törekedünk. De meddig lehet ezt bírni? Hol a játék vége? Mikor veszi le a nő a szigorú álarcot, és a tartás nevű jelmezét? Ha megunta a játékot, és felismeri, hogy ő is ugyanolyan ember, mint a férfi, és igen is, ő is legalább annyira akarja a őt.

A játék eredménye? Egy boldog nő ( aki megőrizte tartását) és egy boldog férfi. Mindketten elérték amit, akartak, elhitették egymással, hogy tudják magukat a szbaályokhoz tartani, nem ugranak észtelenül bele a dolgokba, mely által nem tűnnek könnyen kaphatónak. A nő megkapta az önigazolást, a férfi tiszteli őt, de a legjobb az egészben, hogy megkapták végre egymást.

M.


Előző bejegyzés
A zöldszemű szörnyeteg
Következő bejegyzés
Nugát, dió és mazsola királyi hármas