Életmód / Lélek / 5. június 2016

Az önmegvalósítás dimenziója I.rész

A „nekem ez nem megy, én ehhez kevés vagyok” felfogás kiment a divatból. Az önmegvalósítás dimenziója ellenben korszakalkotó fázisát éli.

Kétségek, kérdések és álltalános elégedetlenség „tarkítják” az átlag ember mindennapjait. De miért? Hiányzik a kellő önismeret, vagy az önbizalomhiány állna a háttérben? A bátraké a szerencse, vagy egy próbát megér – közkedvelt mondásaok, melyek nap mint nap elhangzanak a szánkból, de a gyakorlatba való átültetésük nem mindig sikeres. Miért is ne próbálnám meg, hiszen nincsen vesztenivalóm, de sokszor ennek a kijelentésnek a hátterében is hatalmas bizonytalanság tátong.
Megalapozatlanul is önmagunkat okoljuk azért, hogy miért nem vagyunk képesek magunkban bízni, hiszen a lehetőségek adottak, a környezetünk számára mindez szembetűnő, de nekünk, akiknek ez a felismerés létfontosságú lenne, késlekedik, vagy soha nem jön el. A bizonytalanság bátortalanságot, földhözragadtságot, kényelmet és megszokást hoz az életünkbe, mely a végén elégedetlenségbe és hatalmas unalomba fullad. Természetesen elkezdünk bűnbakot keresni, mint például a szüleinket, a társadalmi státuszunkat, földrajzi elhelyezkedésünket stb, melyek nem elhanyagolható szempontok az ember életének előrejutásában.

Ugyanakkor jöhet valaki akármilyen mélyről, kis lélekszámú faluból, rossz családból, kétes hírű társsaságból, nincs olyan tényező amely nagyobb szerepet tudna játszani előejutásunkban, mint a saját célunk és kitartásunk. Az én dimenziója bármilyen hátráltató tényezőn tovább tud jutni, ha akar. Ennek az egyetlen útja, a bűnbakkeresés fázisának drasztikus befejezése, amelynek a reális végeredménye értelmetlen önsanyargatás lesz, amely további elégedetlenséghez és önpusztításhoz vezet.

“A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.”
Muhammad Ali

Amondó vagyok, hogy nincs olyan hiba, melyet ne lehet korrigálni, nincs olyan élethelyzet, amin ne lehetne javítani. Ezen kijelentés hátterében nem az örök optimista hozzáállás áll, hanem a saját tapasztalat útján szerzett reális életfelfogás. Az, aki keveset remél az élettől, soha nem fog nagy babérokra törni, pedig titkon mindenki arra vágyik, hogy az általa hozott áldozatokért megjutalmazza az élet.

Próbáljuk meg magasra tenni a mércét, legyen mindig miért álmodnunk és merjünk csalódni. Minden csalódás előrébb visz az utunkon, és később minden egyes pofonért hálát fogunk adni, mert nélkülük nem állnánk ott, ahol mindig is szerettünk volna.

M.


Előző bejegyzés
A változás művészete
Következő bejegyzés
7 dolog amitől a férfiak a falra másznak