Életmód / Lélek / 14. január 2017

Az ellentétek vonzzák egymást?

Az ellentétek vonzzák egymást. Igaz ez a mondás, vagy csupán egy mítosz lenne? A  vélemények megoszlanak. Egyes tudósok pedig egyenesen tévedésnek tartják.

A hasonló személyiségek kitalálják egymás gondolatát, egy hullámhosszon vannak, egyezik az ízlésük és látásmódjuk. Úgy érzik, hogy ismerik egymást, rokonlelkek, s ezáltal biztonságban érzik magukat.

Az ellentéteknél nincs meg ez a jellegű harmónia, ellenben körüllengi a kapcsolatot egyfajta újdonság. A párok annyira különbözőek, hogy egymás megfejtése sok esetben egy életre szóló feladványt jelent. Ami az elején felettébb izgalmas feladatnak bizonyult, az idővel talán már nem tűnik annyira jó ötletnek, sőt akár ellenkező irányt is vehet a felfedezőtúra, mely talán belefáradással végződhet.

Állítólag az ellentétek vonzzák egymást. De azt senki sem említi, hogy az ellentéteknek ellentétes nézeteik vannak!

Szex és New York c. film

Akkor csupán a kémiától érezzük úgy, hogy mágnesként vonzzuk egymást?

Az elmélet, miszerint az ellentétek vonnzák egymást csupán egy mítosz. A tudósok rájöttek, hogy valójában csak azok a személyek vonzzák egymást, akik hasonló életszemlélettel és értékrenddel rendelkeznek. A telegraph.co.uk cikkjében a Wellesly  és a Kansasi egyetem kutatását közli, melyben több mint 1500 véletlenszerűen válogatott csoport tagjainak párkapcsolati viselkedését, értékeit és személyiségét vizsgálta. A kutatás célja az volt, hogy kiderítse, mennyire különbözőek a párok és mennyi közös van bennük. A mérleg nyelve egyértelműen a hasonlóság irányába dőlt, még a friss párkapcsolatok esetében is.

Talán egyszerűbb és ajánlatosabb is olyan valakit keresni, aki hozzánk hasonló, ahelyett, hogy megpróbálnánk megváltoztatni az párunkat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem lehet egy ellentétes természetű társsal is hosszútávon boldognak lenni. Aki a nagyobb kihívásokat részesíti előnyben, annak mindenképp érdemes ez esetben is kitartania.

A kivétel mindig erősíti a szabályt, az én környezemben például szinte csak kivételeket látok, így van még remény az ellentétek számára is.

M.


Előző bejegyzés
Ki állja a cechet?
Következő bejegyzés
10+1 tény a csókolózásról