Életmód / Lélek / 2. április 2017

Az elköteleződés képesség kérdése?

Az elköteleződés képesség kérdése, vagy tanulható lenne?  Hogyan ismerhetjük fel és érthetjük meg az elköteleződésre képtelen férfit?

Az elkötelezédésre való képtelenség egyre nagyobb problémát jelent a párkapcsolatokban, mely nem feltétlenül a házasságkötésre vonatkozik. Sokan még egy felvállalt párkapcsolatig sem jutnak el, vagy ha fel is vállalják azt, egy idő után, kereket oldanak, míg mielőtt komolyabbra fordulnának a dolgok.

Az elköteleződni képtelenség napjaink párkapcsolatainak egyik legnyomatékosabb problámája, melynek hátterében számos ok állhat. Legjellemzőbb tünete a pánikszerű félelem a kapcsolattól, főleg tudatalatti szinten. Ez esetben egyáltalán nem tudatosul, hogy valóban miért szakítanak párjukkal, vagy miért nem teszik meg a következő lépést. Szeretik a másikban keresni a hibát, míg az esetek többségében bizony magukban kellene a forrást megtalálniuk.

Az, aki esetleg el jut az elköteleződés szintjére és megházasodik, megrögzötten ragaszkodik továbbra is a szabadságához. Ez a típus csapdaként éli meg a párkapcsolatát, mely hatalmas terhet ró a lelki állapotára. Annak ellenére, hogy vágyik arra, hogy tartozzon valakihez, és szeressék, megrögzötten ragaszkodik továbbra is a függetlenségéhez.

Az elköteleződni nem tudó férfi nem tud igazán szeretni és nem tudja értékelni a kapcsolatát, így egy idő után meglép, vagy kierőszakolja, hogy őt hagyják el. Utóbbi működik is a legtöbb esetben, hiszen a másik fél természetesen érzi a párja elutasító viselkedését. Az elutasítást pedig nem lehet és nem is szabad hosszútávon tolerálni, megélni.

Az elköteleződéstől való félelem talán legfőképpen akkor alakul ki, amikor a szerelem átalakul szeretetté. Amikor eltűnik a rózsaszín köd, veszít az érdekességéből partnerünk, mellyel párhuzamosan fény derül kisebb-nagyobb hibáira is. A legrosszabb esetben akadnak olyanok, akik ezen a ponton soha nem jutnak túl és mindig ugyanazon a ponton véget vetnek a kapcsolatuknak. A kapcsolatfóbiásaknak kapóra jön a másik fél hibája, mert így a felelősség alól kibújva, a nőre hárítva a probléma forrását, tudnak véget vetni a kapcsolatuknak.

A korábbi rossz kapcsolatok is szerepet játszhatnak az elköteleződésre való képtelenségnél. A múltunk csalódásait azonban nem lenne szabad kivetítünk a jelenünkre, még akkor sem, ha rettegünk attól hogy ne kövessük el ugyazokat ahibákat, mint az exünknél.

Hogyan ismerjük fel az elköteleződni képtelen férfit?

A legegyértelmű jelei az elköteleződésre való képtelenségnek:

 1. Időhiány
  Túl sok elfoglaltság, a munka és a sok stressz tipikus kifogás, és egyben jele a megfutamodásnak.
 2. Nem vállal fel  társaságban
  Ha nem mutat be a barátainak, vagy családjának egyértelmű, hogy még nem jutott el a következő szintre, ahova talán nem is akar. Ha csak kifogásokat keres, egyértlemű, hogy milyen szinten áll a kapcsolatok.
 3. Nem tervez
  Lehet, hogy vannak tervei, amelyekről beszél is, de ha te ezek egyikében sem szerepelsz, kissé gyanús a helyzet.
 4. Nem ad a véleményedre
  Ahelyett, hogy megbeszélje veled a közös programokat, kész tények elé állít. Tény, hogy ez romantikus is tud lenni, de ha soha nem kérdez meg, nem igazán törekszik arra, hogy egyensúly legyen a kapcsolatokban.
 5. Megkérdőjelezi a kapcsolatokat
  Ez néhány alábbi jel együttese. Nem  definiál titeket egy párként, kibújik a kötelezettségek alól, kifogásokat keres, nem tervez veled, csak élvezi a jelen szabadságát.

M.


Előző bejegyzés
Sárgarépakrémleves gyömbéres és narancsos ízesítéssel
Következő bejegyzés
Spárgakrémleves "fehéren"