Életmód / Lélek / 18. február 2016

A zöldszemű szörnyeteg

Tévhit, ha úgy hisszük, hogy a szerelemhez hozzátartozik a féltékenység is. De vajon mi állhat a hátterében és mit tegyünk, ha mégis megjelenik a zöldszemű szörnyeteg?

Bizonyára mindenki találkozott már a fent említett kifejezéssel. A féltékenység  egy olyan téma, amivel nem lehet, nem eleget foglalkozni. Számtalan írást olvashatunk arról, hogy mit tegyünk ha párunk valóban okot ad arra, hogy ne bízzunk meg benne, és mi a helyes “eljárás” ha megjelenik az a bizonyos ex.

Nem szabad természetesnek venni, ha nincs alapja, és már-már túlzásba viszik. Az állandó bizonytalanság, és a másik fél számonkérése, általában nem vezet jóra. A kapcsolat rovására is mehet.

Mielőtt alaptalanul elméleteket gyártanánk arról, hogy kedvesünk hűtlen hozzánk,  érdemes előtte egy kicsit magunkba is nézni,  önvizsgálatot tartani, hogy lelkünkben, és a fejünkben minden rendben van -e.

Nézzük meg, hogy mi állhat féltékenység hátterében.

Pszichológusok szerint, az esetek többségében az alacsony önértékelés okozza, de a partnertől való túlzott függőség is kiváltó ok lehet. További tényező lehet még, ha állandóan úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég jók a másiknak, és mindig attól szorongunk, rettegünk, hogy a szerelmünk el fog hagyni minket.

Valljuk be, ezek mindenkiben lejátszódtak már, azonban, ha ezeket a kósza gondolatokat el tudjuk hessegetni, akkor nincs ok az aggodalomra. Baj akkor van, ha ezeket a teóriákat nem vagyunk képesek elengedni, és még be is képzeljük őket. Ezek a képzelgések a mindennapos életünket is megkeseríthetik, valamint magunknak és párunknak egyaránt árthatunk vele.

Mit tegyünk ha ezek “téveszmék” gyötörnek minket?

Fontos, hogy elkerüljük az olyan helyzeteket, amelyek felesleges idegeskedést, agyalást szülnek. Gondolok itt arra, hogy párunk telefonját, facebook-ját és levelezését ne nézegessük, ellenőrizzük. Úgyis találunk olyat, ami félreértéshez, túlgondoláshoz vezet. A mobil, az üzenet és az e-mail maradjon meg a saját kis privát szféránkban.

Ha megbízunk a másikban, akkor ezek felesleges “kutakodások”. Így csak ördögi kört alakítunk ki, melyből nehéz kiszállni. Bizalom nélkül, nem működik egy párkapcsolat. A régi csalódásokat félre kell tenni, hátrahagyni, az a múlté. Ha boldogok szeretnénk lenni jelenlegi párunkkal, és hosszútávra tervezünk, akkor érdemes lojálisnak lennünk vele szemben.

Végül dolgozzunk azon, hogy önbizalmunkat megerősítsük.

 

Zs.


Előző bejegyzés
Drezda, az Elba Firenzéje
Következő bejegyzés
Azt akarom, hogy tisztelj!