Érdekességek / 4. február 2018

A Valentin-nap kultusza és eredete

A valentin-nap minden évben hatalmas felhajtást okoz a szerelmesek körében. De honnan ered a szerelem ünnepe? Íme néhány érdekes tény az év legromantikusabb napjáról.

A Valentin-nap, vagyis Bálint-nap a 20.század végétől az egész világon szerelmes-ünnepként terjedt el, melyen a szerelmesek megajándékozzák szívük választottját. Az ünnep névadója, Szent Bálint, a szerelmesek és a lelkibetegek védőszentje volt. A nap vallási eredete azonban sok helyen háttérbe szorult, mint például, Magyarországon, ellentétben az angolszász országokkal, nem alakult ki jelentős egyházi kultusza.

Angliában Szent Bálint a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. Később az angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin-napi szokásokat az Amerikai Egyesült Államokba. A Valentin-nap Európában való elterjedéséről, később, a második világháború idején az amerikaik gondoskodtak. Németországban, 1950-ben Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál. Ekkor hivatalosan is bevezették a Valentin-napot.

A legnépszerűbb és legklisészerűbb ajándékok a virág, üdvözklőkártya, vagy csokoládé. A romantika ezen a napon azonban nem ismer határokat, így a szerelem bármilyen kifejezési formát ölthet. Hihetetlen, de az aktuális saccolások szerint évente 1 milliárd db valentinnapi képeslapot küldenek, vagy ajándékoznak aznap szerte a világon.

Ahány ország, annyi szokás

Japánban két napig is ünneplik a szerelmesek napját. Február 14-én a nők ajándékozzák meg a férfiakat, míg március 14-én a férfiak kedveskednek a nőknek. A nők azonban nem csupán a szerettüknek, hanem a férfi kollegáiknak, sőt a főnöküknek is ajándékoznak. 

Február 14-e nem minden országban a szerelem ünnepe. Finnországban például a barátság áll ezen a napon a figyelem középpontjában. A finnek gyakran névtelenül adják fel ajándékaikat barátaiknak.

A dánok a finnekhez hasonlóan névtelen feladóként küldenek szeretteiknek ajándékokar, akiknek ki kell találniuk, hogy kitől érkezett az ajándék. Ők vörös rózsa helyett hóvirágot, süteményt, vagy csokoládét küldenek.

Az olasz szerelmespárok ezen a napon hidakon talákoznak, amelyeknek a korlátaira lakatokat helyeznek. A lakatba belegravírozzák a nevüket és a megismerkedésük dátumát. Amint felkerül a lakat a kiszemelt helyére, bedobják annak kulcsát a folyóba.

A valentin-nap világbajnokai egyértelműen az amerikaiak. Ők minden szerettüket megajándékozzák, így a gyermekek, sőt még a háziallatok is kapnak egy kis csekélységet aznap. A gasztronómia hódolóit egyes éttermek küldön Valentin-napi menükkel várják. Annak, aki hagyományos szerelmeslevél formájában szeretne kedveskedni szerelmének, külön valentinnapi bélyeg áll rendelkezésére.

Ti tudjátok már, hogyan kedveskedtek szerelmeteknek Valentin-napon?


Előző bejegyzés
Köszönöm a bókot vagy mégsem?
Következő bejegyzés
7 szokás, mely nehezíti a fogyást