Életmód / Lélek / 23. április 2017

A szerelem létszükség

A szerelem létfontosságú. Hogyan hat ez az állapot a mindennapjainkra és a szervezetünkre? Miként befolyásolja a “szerelemhormon” az életünket és miért érdemes minél hosszabban megélni ezt a különleges állapotot?

“A szerelem nem hab az élet tortáján. Létszükséglet, mint az oxigén és a víz.” Sue Johnson Ölelj át! című könyvében remekül megragadta a szerelem életünkben betöltött kulcsfontossűgú szerepét.

Mindenki volt már életében szerelmes, így nem kell részletezni, hogy milyen mérhetetlenül csodálatos állapotról, életérzésről van szó. Elképesztő folyamatok zajlanak le az agyunkban, amikor szerelmesek vagyunk, melyért a szerelemhormonként is számontartott oxitocin a felelős. Amikor hatalmába kerít a mámorító érzés, leírhatalan boldogságot érzünk, ugynakkor rendkívül  energikusak is vagyunk.

A szerelem nem csupán a lelkünknek ajándék, hanem a testi egészségünk szempontjából is létfontosságú, legalább annyira, mint egy pohár víz. Annak, aki jó minőségű párkapcsolatban él, mely által elégedett, erősebb az immunrendszere is. Így elmondható, hogy lelki, mentális és testi egészségünk szempontjából egyaránt fontos szerepet játszik. Kutatások bizonyították, hogy az érintés nyugtató, de akár fájdalomcsillapító hatással is bír. Megfelelő mennyiségű pozitív visszajelzés megelőzheti a depressziót és más lelki betegségket.

Bármilyen meglepő, de a koncentrációnak is jót tesz és pozitívan befolyásolja teherbírásunkat. Kiváló motiváló erő, hiszen a szerelem által folyamatosan törekedsz az újabb célok elérésére. Ez az állapot nemcsak a kreativitásunkat növeli, de pozitívan befolyásolja a kommunikációnkat is. Az oxitocin enyhíti a stresszt, mivel ez a hormon ellensúlyozza a kortizol nevű stresszhormon hatását. Ezáltal például segít az elalvásban is.

Bármennyire is fontos a lélegzetvétel, nem ad élményt, nem ad örömet az embernek. (…) Legtöbben nemcsak nyugalmat akarunk, de vágyunk arra a múlékony, bolydult állapotra, arra a zaklatott boldogságra, aminek szerelem a neve.

Börcsök Mária

További el nem hanyagolható jellemzője az oxitcinnak, hogy fokozza a nemi vágyat. A “szerelmhormon” fokozza a bizalmat, csökkenti a félelemérzetet és ezáltal megszilárdítja a kapcsolatokat.

A lelkünknek létszükséglete, hogy szerethessen és viszont szeressék. Kellő odafigyeléssel és egymásra hangolódással érdemes küzdeni a lánggért.
Arról, hogy hogyan működik ez hosszútávon, a Párkapcsolat kiegyensúlyozottan című cikkben olvashattok.

 

M.

 


Előző bejegyzés
Váltani, továbblépni
Következő bejegyzés
Plitvicei tavak