Életmód / Lélek / 26. október 2016

Stressz, a mindennapok ellensége

Miért lett a stressz a mindennapok ellensége, mik a főbb tünetei és melyek a főbb ellenszerei?A stressz egy testi hormonális vészreakció, melynek hátterében számos tényező állhat. A stressz a mindennapok részét képezi, mely nem csupán a munkahelyünkön ér, hanem a magánéletünk szférájába is alattomosan befurakodott.  A stressz hátterében állhat rossz közérzet, de a túlságosan nagy elvárások is fontos szerepet játszanak a kialakulásában.

“Hova tűntek a napok, mikor az élet csak játék volt, 
és a stressz minket igazán soha nem ért el, 
csak rohanás volt és ugrás, egy ártalmatlan eséssel.”

Paolo Nuttini

A stressz  a megfelelő testi tünetek alapján felismerhető, és ezáltal kezelhető is. Még ha nem is tudunk teljesen megszabadulni tőle, de bizonyos tényezőkre odafigyelve kordában lehet tartani.

Legfőbb tünetei:

Fejfájás, gyomorfájás, szívdobogásérzés, álmatlanság, székrekedés, végtagzsibbadás, szemhéjrángatózás, bőrkiütések, fokcsikorgatás, a tenyér izzadása és bőrkiütések

Hogyan birkózunk meg a stresszel?

  1. Rendkívül fontos, hogy megszabaduljunk a stressz okaitól, el kell hitetni magunkkal, hogy az amitől idegesek vagyunk nem is olyan fontos, gondoljuk át újból higgadtan a dolgokat.Kapcsoljuk ki a bajokat (tudom, könnyű azt mondani – de amint kicsit lenyugszunk csökkennek a test vészreakciói). Az agykontroll csodákra képes.
  2. Éljünk vidáman, kapcsolódjunk ki, ne sajnáljuk az időt magunkra és a lelkünkre.
  3. Testmozgás – a sport, amellett, hogy elűzi a stresszt, energiát biztosít a problémák és a mindennapi akadályok legyőzésére.
  4. Lélegzésszabályozó gyakorlatok
  5. Jó időbeosztás elengedhetetlen. Ha mindig elmaradunk tennivalóinkkal frusztrálttá válunk, ami hosszútávon a stressz kiváló termőtalaját képezi.
  6. Csökkentsük várakozásainkat, ne várjunk túl sokat önmagunktól és a környezetünktől, fogadjuk el önmagunkat, vegyünk részt önbizalomnövelő tréningeken.
  7. Hobbiűzés, a kreatív, alkotói tevékenység köztudottan kiválóan oldja a feszültséget és javítja általános közérzetünket.
  8. Próbáljuk ki az aromaterápiát, vagy az aromafürdő

A szükséges eszközök a kezünkben vannak, hagyjunk időt önmagunknak a a megfelelő megoldás megtalálsára. Bízom benne, hogy ha korunk népbetegsége nem is teljesen leküdzhető, de legalább valamilyen szinten csökkenthető. Próbáljatok kikapcsolni és megfelelő mennyiségű és minőségű időt magatokra szánni.

M.


Előző bejegyzés
12 meghökkentő tény
Következő bejegyzés
Te melyik személyiségtípusba tartozol?