Életmód / Lélek / 21. május 2017

A lelki egyensúly tízparancsolata

Miért legalább annyira fontos a lelki egyensúly, mint a testi harmónia? Milyen pontok betartásával kerülünk közelebb a belső harmóniánkhoz?

Általánosan meglehetősen nagy hangsúlyt fektetünk a külsőnkre, edzünk, megpróbáljuk magunkat fitten és feszesen tartani. Pedig a nő lelki erőnléte legalább annyira fontos, mint testi erőnléte. Tanulmányok sorai kimutatták, hogy a nők sokkal nagyobb arányban szenvednek pszichés ártalmaktól, küzdenek depressziós, szorongásos tünetekkel, valamint gyakrabban szednek nyugtatót is. A nők alkatilag sérülékenyebbek, mivel hormonműködésük erőteljesen befolyásolja lelki állapotukat. Éppen ezért rendkívül fontos (kellene, hogy legyen) a lelki egyensúly megalkotása.

A lelki egyensúly tízparancsolata

  1. Ép testben ép lélek, próbáljunk meg minél nagyobb hangsúlyt fektetni a megfelelő táplálkozásra.
  2. Ápoljuk társas kapcsolatainkat, de vigyázzunk, hogy ezek megfelelő egyensúlyba kerüljenek. Ne függjünk túlzottan senkitől és törekedjünk arra, hogy ez fordítotottan is megvalósuljon. Teremtsük meg teljes függetlenségünket, melyhez elengedhetetlen az önbizalmunk edzése. Ha nem rendelkezünk egészséges mennyiségű önbizalommal, nehezen tudunk megálni a saját lábunkon.
  3. Ismerjük meg és fogadjuk el önmagunkat, olyannak amilyenek vagyunk. Az apróbb hibáinkon természetesen lehet munkálkodni, (sőt kötelező is!) viszont próbáljuk meg a személyünk alapvető természetét elfogadni.
  4. Jutalmazzuk meg magunkat. Értékeljük a kisebb-nagyobb erősfeszítéseinket és éljük meg az eredményt.
  5. Töltsük szabadidőnket olyan emberek társaságában, akiket kedvelünk. Ne pazaroljuk az időnket olyan személyekre, akik nem érdemlik meg az időnket, vagy semmi közös nincs bennünk. Törekedjünk inkább a mély emberi kapcsolatokra.
  6. Teljesedjünk ki érzelmileg! Ne fojtsuk vissza érzelmeinket!
  7. Legyünk pozitívak! Koncentrájunk mindig a pozitív élményekre. Ne hagyjuk, hogy hatalmába kerítsenek a negatív tapasztalatok, érzések és gondolatok.
  8. Általánosan törekedjünk arra, hogy ne sajnáljuk magunkat, ne süppedjünk bele a magányba. Ne veszítsük szem elől a céljainkat és ne veszítsük el lelkesedésünket.
  9. Vállaljunk felelősséget önmagunkért és tetteinkért. Ez a pont szoros összefüggésben áll a függetlenségünk megőrzésével. Hiszen ha megfelelő mértékben függetlenek vagyunk, nem kell boldogságunkat, lelki kiegyensúlyozottságunkat valakitől függővé tenni.
  10. Kommunikájunk tisztán, mondjuk ki, hogy mit szeretnénk, mire vágyunk, mi zavar minket, min kéne változtatni stb. Ne féljünk a konfliktusoktól.

M.


Előző bejegyzés
Miért álmodunk?
Következő bejegyzés
Grízes kakaós keksz