Életmód / Lélek / 15. április 2018

A félénkség csapdájában

Mindenki életében jelen van valamilyen szinten a félénkség, ha nem is saját bőrünkön tapasztalva, akkor a közvetlen környezetünkben körülnézve. A félénkség sokak életében valódi átok, mely ránehezedik a személyiségükre és ebből a csapdából bizony nem olyan egyszerű kiszabadulni. 

De mit is takar a félénkség?

Ez egyfajta félelem más emberektől, valamint attól, hogy kiritzálják vagy elítélik őket. Éppen azért a félénk személyiségek kerülik azokat a szituációkat, amelyekben “fenyegető személyiséggel” találkozhatnak. Utálnak előadásokat tartani, szerepelni, vagy nyilvánosan nagy társaságban vicceket mesélni. A félénkség akadályoz, bekorlátoz valamint elégedetlenné tesz, mely egy nagyon erős ördögi kört erdeményez.

Rendkívül frusztráló érzés lehet önmagunk korlátai között vergődni és közben teljesen mértékben életképtelennek érezni magunkat. Mégis számos ember éli ezt meg nap, mint nap a munkában, bevásárlásnál vagy a magánéletben. Számos vígjáték választja témául a szerencsétlen félénk személyiséget, aki bekorlátozottsága által nevetséges és már-már szerencsétlen szituációkba kerül.

Lehet, hogy csak egocentrizsmusról van szó? Túl sokat foglalkoznak magukkal? Talán túl sokat stresszelnek azon, hogy néznek ki, mit gondol róluk a másik stb. A félénk személyiség ugyanis tart a változástól és nem kifejezetten rajong a kihívásokért.

Hogyan lehet ebből kilépni?

Nem árt, ha lépséről-lépésre nyitunk a világ és önmagunk felé. Kezdeményezzünk párbeszédet, meséljünk vicceket, de ne görcsöljünk túlságosan rá, mert így fennáll a veszélye annak, hogy még szerencsétlenebbül érezzük magunkat ha a nem a várt visszacsatolást kapjuk. Apránként hagyjuk el a komfortzónánkat.

 

M.


Előző bejegyzés
15 vicces tény a nőkről
Következő bejegyzés
Romantika, merre jársz?