Sikk / 9. április 2017

A cellulitisz legyőzése

A cellulitisz, azaz narancsbőr a legtöbb nő ellensége, mely a tévhitekkel ellentétben nemcsak a túlsúlyos hölgyeket érinti. Mi áll a hátterében és hogyan lehet leküzdeni?

A jó idő közeledtével egyre nagyobb kedvet kapunk a rövid szoknya viseléséhez, vagy a strandoláshoz. Egyetlen bökkenő van, a narancsbőrünket nem szívesen tesszük közszemlére. Tudjuk, hogy van rá gyógymód, az eredmény mégis nagyon hosszú ideig várat magára. Talán ha sikerül megértenünk, hogy mi okozza a narancsbőrt és tudatosítjuk magunkban a leküzdéséhez szükséges módszereket, biztos lesz a sikerünk.

Mi áll a hátterében?

A narancsbőr leggyakrabban a comb, fenék és a has tájékán jelentkezik, de előfordulhat a kar és a csípő területén is. A cellulitisz hátterében a bőr és az izomzat közötti réteg zsírfelhalmozódása áll, melyért a szövetek közötti folyadék és méreganyagok felelősek.
Mivel a bőrszövet alatti izmok elveszítik feszességüket, lelassul a vér- és nyirokkeringés is, mely rücskös bőrfelületet eredményez.

3 fázisát különböztetjük meg

 1. A rücskös felület összeszorítás hatására jelentkezik
 2. A narancsbőr álló helyzetben magától is látható
 3. Fekvő és álló helyzetben is látható

A cellulitisz okai:

 • A nem megfelelő táplálkozás eredményeként előfordulhat, hogy túl sok méreganyag kerül a szervezetbe, ami megterheli az emésztőrendszert.
 • Örökletes tényezők is szerepet játszhatnak
 • A dohányzás is állhat a nem kívánt nanarcsbőr hátterében, így ha más motivációnk nincs, legalább a feszes bőr érdekében tegyük le a cigerettát.
 • A stresszes életmód sajnos a bőrünkön is nem kívánt nyomokat tud hagyni.
 • Hormonális hatások is okozhatják, példáula a fogamzásgátló tabletta.

A cellulitisz leküzdése

 1. Táplálkozás
  Fontos a tápanyagokban gazdag, kalóriamentes táplálkozás. Figyeljünk rá, hogy az étrendünk sok rostot tartalmazzon. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt és igyunk legalább napi 3 liter folyadékot.
 2. Edzés
  Ennek a legjobb módja az aerob edzésforma. A narancsbőr csökkenthető a vérkeringés fokozásával a kényes pontokon lerakódott zsír mozgósításával. A testzsír csökkenésével a narancsbőr garantáltan csökkenni fog.
 3. Masszázs
  A vérkeringésünk mozgósítására ajánlott a masszázs is, melyet a problémás területre célzottan ajánljuk.
 4. Váltott zuhany
  Ezzel a módszerrel szintén serkenthetjük a vérkeringésünket.
 5. Testradírozás
  A rendszeres testradírozás is hasznos segítséget nyútjhat a kívánt cél érdekében. Kombináljuk a radírozást a váltott zuhany alkalmazsásával.
 6. Kozmetikai kezelés
  Próbáljuk ki az elektromos zsírbontást, a mélyizomtréninget vagy a cellulolipolízist.
 7. Szauna
  A szaunával nem csupán a vérkeringést segítjük, de fokozzuk a salakanyagok távozását is.
 8. Cellulitellenes krémek
  Alkalmazzuk kúra szerűen a zsírégetést segítő krémeket, melyek aktiválják az anyagcsere-folyamatokat. Típusuk szeint hideg vagy meleg érzetet keltenek a bőrben.

M.

 


Előző bejegyzés
Cukkínis csirkemell recept
Következő bejegyzés
Váltani, továbblépni