Életmód / Lélek / 29. október 2017

9 dolog, amire sokkal több időt kellene szánnunk

Mikor szántatok utoljára időt olyan dolgokra, amelyekben örömötöket leltétek? Mikor éltétek meg úgy igazán a jeleneteket, anélkül, hogy a kötelezettségek beárnyékolták volna azt?

Legfőbb bajunk, hogy nem élünk a jelenben. Vagy a jövőn morfondírozunk, vagy a múltba tévedünk – a pillanatban sohasem vagyunk ott. Később még a közömbös percre is nosztalgiával emlékszünk vissza. A percet elszalasztjuk, nem örülünk neki. Mire örülnénk, a jelen múlt lesz, a kezünkből kifolyik. És folytatjuk, amit egész életünkben: az elszalasztott lehetőséget siratva szánalmasan nyavalygunk.
Alice Christine Barrett

9 dolog, amire sokkal több időt kellene szánnunk:

 1. Tervek
  Ültessük át teveinket, vágyainkat a gyakorlatba, anélkül, hogy túl sokat agyalnánk rajtuk. Az álmok megvalósítását nem csak a távoli jövőben lehet megvalósítani. Kezdjünk hozzá minél előbb!
 2. Család, barátok
  Szenteljünk időt arra, ami igazán fontos. Töltsük családunkat, barátainkkal a hétvégét, vagy szervezzünk valamilyen közös programot, melynek keretében megbeszélhetjük életünk apróbb történéseit, kételyeit, gondolatait.
 3. Hobbi
  A teendők és kötelezettségek súlya alatt túl kevés időt töltünk a szabadidős tevékenységekkel. Szánjunk időt arra, ami boldoggá tesz minket. Lazítsunk, menjünk el masszázsra, vagy jógára, énekeljünk, vagy főzöcskézzünk, mindegy,  hogy mit választunk, a lényeg, hogy örömünket leljük benne. Így garantáltan jobban bírjuk a gyűrődést a mindennapokban.
 4. Minőségi idő a párunkkal
  A párkapcsolatok túlynomó hányadában elkövetik az emberek azt a hibát, hogy természetesnek veszik, hogy párjuk ott van mellettük és párhuzamos életet folytatnak. A közös program kimerül a közös tévézésben, vagy a gyerekek nevelésében. Az, hogy a párok több együtt töltött év után is elmenjenek randizni, sokak számára elképzelhettelen, gyakran időhiányra, vagy pénzszűkére hivatkozva. Legalább heti egyszer időt kéne szánni arra, hogy minden külső tényezőt kizárva csak egymással foglalkozzunk. Lehet ez egy vacsora, séta, közös főzés, vagy beszélgetés egy kis zenei alásfestéssel.
 5. Természet
  A nyugalmunk és kiegyensúlyozottságunk érdekében rendszeresen ki kellene mozdulni a természetetbe, az erdőbe vagy akár a közeli tó vagy folyó partjára.
 6. Élevezetek
  Bármit is jelentsen az élvezet, fontos, hogy megtaláljuk azt, evés, intim együttlét, kirándulás, vagy buli keretében, de tanuljuk meg az apró dolgokat élvezni az életünkben.
 7. Alkotás, művészetek
  Alkossunk, áldozzunk a művészeteknek, legyen az zene, festészet, film, vagy színház. Csodáljuk meg a szépet anélkül, hogy bűntudatunk lenne, hogy más “fontosabb dolgoktól” vesszük el ezáltal az időt. Garantáltan ki fog kapcsolni minket.
 8. Sportoljunk
  A sporttal nem csak endorfint, azaz örömhormont termelünk, de növeljük teherbírásunkat is.  Az már csak hab a tortán, hogy  kiegyensúlyozottabbak is leszünk általa.
 9. Édes semmittevés
  Mikor volt utoljára, hogy egy délutánt, vagy egy hétvégét szűkös program nélkül csupán semmittevéssel töltöttünk? Ha nem emlékszünk ilyenre, itt az ideje megtanulni, hogy milyen csodálatos becsukott szemmel mélázgatni, a nyomás terhe nélkül a zenét, vagy a szép kilátást élvezni.

 

M.


Előző bejegyzés
5 ok, amiért érdemes avokádót fogyasztani
Következő bejegyzés
Mitől ijednek meg a férfiak?