Érdekességek / 25. június 2017

5 dolog, ami megváltozik a házasság után

A házasság után valóban másképpen érezzük magunkat? Sok szokás teljesen változatlan marad, vannak  azonban bizonyos pontok, melyek talán teljesen másképp  fognak működni az életetünkben.

Lehetne szerelem… száz is, ezer is. Bármennyi. Lángoló, szép, kellemes, magával ragadó. Lehetne fájó, felkavaró, szenvedélyes vagy csendes. Lehetne bármilyen, lehetne bármennyi. Lehetne szerelem. De már nem lehet. Már nincs szerelem, nincs lángolás. Már te vagy. Csak te. A mindennél több, a mindennél szebb. A rendkívüli, az egyetlen, a felkavaró. A fájdalmas, a csodálatos, a kívánatos. A mélység és a magasság, a vihar és a csend, a pillanatnyi és az örök. A minden.
Csitáry-Hock Tamás

5 dolog, ami megváltozik a házasság után

 1. Elkötelezettebnek érezzük magunkat
  Ha férjnek és feleségnek neveznek minket még inkább érzékeljük az összetartozást, mely túlon-túl komolyan hangzik. Sokaknak időbe telik, míg hozzászoknak ahhoz, hogy a párjukat férjükként mutassák be az “élettársam”, vagy “barátom” megnevezés helyett. Átfuttatjuk az agyunkon a fogadalmunkat és elgonddolkodunk, a míg a halál el nem választ című fejezeten. Látjuk a közös jövőnket, magunkat együtt megöregedni. Ez a gondolat néha még pánikkeltő is lehet, mely elindíthatja a lavinát és esetenként akár kapuzárási tüneteket is produkálhat.
 2. A nagy nap utáni sivárság
  Sok friss feleség életében, amikor a nagy csinnadrattának vége szakadt és elmúlt az esküvő előtti lázas készülődés időszaka, hirtelen üresnek és céltalannak érzik az életüket. Ez valamelyest érthető, hiszen sokan hosszú hónapokig, vagy akár évekig csak a nagy napot tervezgetik, s mikor annak vége szakad, elveszítik az addigi, talán legfontosabb munka utáni elfoglaltságukat.
 3. Többet gondolunk a családalapításra
  A házasság utáni egyik leggyakoribb és sok esetben legidegesítőbb kérdés: “És terveztek már babát?”- melyet már hallani sem tudunk. Minden társaságban felmerül a kérdés, melyre elegáns visszautasítással és diplomatikus válasszal ignorálunk. Természetesen elgondolkodunk rajta, töbször felmerül a párkapcsolaton belül a téma, mely a házasság megkötésével csak tovább fokozódik.
 4. Másképp kezeljük az anyagiakat
  Ami, az enyém, az a tiéd is elv teljesen más perspektívát nyit az újdonsült kis család életében. A közös kassza szintén mélyíti az egymás iránti elköteleződést és a felek közötti kapcsolatot szövetséggé mélyíti (bármennyire is nem hangzik ez romantikusan, de így van). Ha összerakjuk azt amink van, sokkal könnyebbnek tűnnek a mindennapi akadályok, vagy akár elérhetővé válnak olyan dolgok, melyeket egyedül nem engedhettünk volna meg magunknak.
 5. A házasság után másképpen veszekszünk
  Házasság után már ritkábban hangoztatjuk, hogy „akkor én kiköltözök“, vagy “szedd össze a cuccaidat és hagyjuk az egészet“. Tudjuk, hogy házasként, már nem dobálózhatunk ilyen mondatokkal, hiszen tettünk egy fogadalmat, döntöttünk egymás mellett, mely magában foglalja azt is, hogy a problémákat meg kell oldanunk és nem menekülhetünk a felelősségvállalás elől. A végleges elköteleződés éppen ezért a veszekedés dinamikáját is megváltoztatja. Már nem vagyunk annyira impulzívak és igyekszünk higgadtabban érvelni és fontosabbnak találjuk a megoldást.

M.


Előző bejegyzés
A bizonytalanság legyőzése
Következő bejegyzés
Életre szóló döntések