Érdekességek / 23. október 2016

12 meghökkentő tény

Gondoltad volna, hogy a görögdinnye megsózva édesebb lesz? Tudtad, hogy a világ első pomponlányai férfiak voltak, vagy hogy a nevetés ugyanolyan módon serkenti az agyunkat, mint a kokain? Az alábbi 12 meghökkentő tény garantáltan meglep majd.

 1. Amerikában, férfiak voltak az első pomponlányok. Az 1870-ben alapult Pep Club(buzdítóklub) kizárólag férfiak részvételével rendezett szurkolás volt. A nők áttörése az első világháború után következett be, amikor a nők az élet minden területén egyre nagyobb teret hódítottak.
 2. A ketchup egy kínai találmány, amely eredetileg egy ajókából készült halszósz volt. A paradicsom komponensét az amerikaiak adták hozzá.
 3. Ha a görögdinnyét megfelelő mennyiségben megsózzuk, édesebb lesz. Egy csipet só nemcsak az édes-sós különleges ízkombinációját adja, hanem édesebbé varázsolja a dinnyét. Fogyaszd a dinnyét, ahogyan az amerikaik vagy japánok.
 4. A pumát a második világháború után az Adidas alapítójának testvére alapította, miután megromlott a kapcsolatuk. Mindkét vállalat székhelye jelenleg is Németországban, Herzogenaurach-ban található.
 5. A világ összlakosságának körülbelül a fele fekete hajú, és  csupán 1-2 % vörös hajú.
 6. Berlinben több híd van, mint Velencében. 2100 hídon kelhetünk át gyalogosan, autóval vagy vonattal Berlin területén.
 7. A tojássárgája több tojásfehérjét tartalmaz, mint a tojásfehérje. Míg a tojássárgája 16 % proteinből áll, a tojásfehérje csupán 10%-ot tartalmaz.
 8. Izlandon nincs egyetlen Mc’Donals étterem se. Miután Izland gazdasága 2008-ban átalakult, kivonult az országból a gyorsétteremlánc.  Az utolsó hamburgert múzeumban őrzik.
 9. Az étkezés utáni  pálinka nem segíti az emésztést, éppen ellenkezőleg, ugyanis lelassítja azt. Svájci kutatók 2010-ben tesztelték, hogy a 32 százalékos zsírtartalmú fondü, hogyan hatott az emésztésre, alkohol fogyasztása mellett. Az eredmény szerint még a bor is jelentős mértékben lassítja az emésztést, míg a pálinka hatalmas kihívás elé állítja a gyomrot.
 10. A leghosszabb időtartam, amennyit egy ember alvás nélkül kibírt 18 nap, 21 óra és 40 perc volt. Egy ember átlagosan 195 000 órát tölt alvással életében.
 11. A nevetés ugyanazokat az agyterületeket serkenti, mint a kokain, vagy a pénz birtoklása. A nevetés köztudottan jó hatással van a szervezetünkre, mely egyszerre 80 izmot mozgat meg, javítja a vérkeringést és a stresszhormon szintjét is csökkenti.
 12. Az első Sexshopot, Beate Use nyitotta meg Flensburgban, egy történelmi jelentőségű épületben, 1962-ben, amelyet Házassági higiéniai szaküzletnek nevezett. Az üzlet 3 részlegből állt, az egyik több mint 200 felvilágosító könyvet árult, a másik részlegen hygiéniai termékeket lehet vásárolni, a harmadik részleg pedig tanácsadásra rendezkedett be.

M.


Előző bejegyzés
Pogácsa recept
Következő bejegyzés
Stressz, a mindennapok ellensége