Érdekességek / 16. január 2017

10+1 tény a csókolózásról

Az alábbi 11 tény biztosan meglepetésedre fog szolgálni. A csók az evolúcióban mindig fontos szerepet töltött be, mely a vonzalom, szerelem és szimpátia egyik legnyilvánvalóbb formája. Azon felül, hogy jót tesz az egészségnek és felszabadít, számos más pozitív hatással rendelkezik. Íme néhány meglepő tény a csókolózásról.

 1. A világ leghosszabb ideig tartó csókja 31 órán, 18 percen és 33 másodpercig tartott. A csókrekordot egy olasz pár döntötte meg 2004-ben.
 2. Egy igazi szenvedélyes csóknál körülbelül 34 arcizmunkat mozgatjuk meg.
 3. A csókolózással több, mint 100 kalóriát égetünk el. Kétségtelenül ez az egészséges életmód egyik legélvezetesebb formája.
 4. A csókolózás egyes kutatások szerint növeli a várható élettartamot valamint erősíti az immunrendszert. A szervezetünk csókolózás közben neuropeptideket termel, amelyek olyan zellákat aktiválnak, melyek a káros vírusokat és baktériumokat elpusztítják.
 5. Kiváló stressz ellen, endorfin- és oxitocinfelszabadító hatása által.
 6. A tudósok rájöttek, hogy miért csukjuk be szemünket csókolózás közben. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy csukott szemmel sokkal intenzívebben éljük meg az érintést, azáltal, hogy csak egy érzékünkre koncentrálunk.
 7. Léteznek csókolózással foglalkozó tudósok, akiket filematológusnak neveznek. Ők többek között azt vizsgálják, hogy melyik izmainkat vesszük igénybe csókolózásnál.
 8. Az emberek 2/3-a jobbra fordítja a fejét csókolózás közben.
 9. A 30 perces folyamatos csókolózás mérhetően csökkenti a szénanáthát.
 10. Július 6-a a nemzetközi csókolózás napja.
 11. Egy európai tanulmány szerint a franciák és az olaszok csókolnak a legjobban Európában.

És mikor újra megcsókoltalak,

szólni se bírtál… Hangod szenvedő

állat hangja volt: olvadni akarva

símultak össze forró tagjaink

s a szerelemtől szavunk elapadt.

Szabó Lőrinc

 


Előző bejegyzés
Az ellentétek vonzzák egymást?
Következő bejegyzés
A clean eating 8 alapszabálya